Zatvori

Popović tuži KRIK - povređena čast ili pritisak na novinare?

Ministar bez portfelja Nenada Popovića smatra da su mu povređeni ugled i čast iznošenjem netačnih informacija u vezi sa aferom "Rajski papiri" i zato kao naknadu traži milion dinara. U KRIKU-u, međutim, tvrde da je tužba bez osnova i veruju da ministar Popović na njih vrši pritisak kako bi odustali od daljeg istraživanja njegovog poslovanja.

Izvor: N1

  Ministar Popović ispunio je obećanje - tužio je Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije zbog tekstova o njemu objavljenih u okviru projekta o of šor kompanijama "Rajski papiri". Popović je u novembru, kada su tekstovi objavljivani, rekao da ne poseduje of šor kompanije i da će se zbog toga obratiti sudu. Milion dinara koje traži, kaže, daće u humaniitarne svrhe.

"Ja sam rekao, ponoviću i sada, da su sve moje kompanije regstrovane u Evropi i Rusiji, a ostavimo KRIK, nemam vremena da se bavim njima, ostavimo sud će to sve da reguliše. Ukoliko to nije tačno zašto ih niste tužili za to? Ima vremena. Tužićete ih? Sve o KRIK-u sam već rekao ne bih da se mešam u sudski postupak", kaže ministar Nenad Popović.

Popović je tužio KRIK zbog dve rečenice. Tvrdi da su neistinite rečenice u kojima se navodi da je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizuje kroz složenu mrežu of šor kompanija, koju bi kontrolisali trast iz Hong Konga i dve firme sa ostrva Man. Dodaje i da nije istina da je advokatska kuća "Appleby", koju je Popović želeo da angažuje, sprovela istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa njegovim poslovima, posebno onim u Rusiji.

One su, međutim, potkrepljene dokazima, kaže urednik KRIK-a Stevan Dojčinović. On tužbu smatra pritiskom zbog interesovanja novinara KRIK-a za druge Popovićeve poslove, pre svega privatizaciju Minela.

"Drugo osnovno tužilaštvo proverava tu privatizaciju, tako da je to i nas zainteresovalo. Jer je onako intrigantno, jer je ministar uključen, on je kupio te firme, te firme su dosta finansijski propale, tako da smo u tom trenutku, kada stiže tužba gledamo taj slučaj. Šaljemo zahteve, skupljamno dokumentaciju, jer to je veoma veliki pritisak kada vam tokom istraživanja stiže tužba u kojoj nas inače ministar tuži za stvari koje nisu netačne, koje smo bukvalno preneli iz dokumenata, tako da je to jasna poruka da će to ponovo uraditi kada i sledeću priču ako budemo objavili", rekao je Stevan Dojčinović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine slažu se sa Dojčinovićem da je smisao tužbe ministra Popovića protiv KRIK-a, zastrašivanje redakcije tog portala kako bi prestali da istražuju poslovanje ovog visokog državnog funkcionera.

Komentara 34

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Krik i Informer

Valjda je svako slobodan da tuži koga želi, a sud je tu da presudi ko je u pravu. Ispada da ne sme niko da tuži Krik ili Informer?

0 15

Ckomi Bg

Dovoljno je samo malo zaguglati o ovom liku i odah vam je jasno o kakvoj moralnoj gromadi se radi.

34 0

Dora

Covek je mutan, mutniji od Dunava. Ali takve rusi lako potkupljuju i posle ucenjuju.

12 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo