Otac tvrdi da su mu u domu tukli slepog sina

Praznici su bili povod da samohrani otac, Dragan Miljević, slepog i autističnog sina koji boravi u Domu za smeštaj odraslih kod Blaca dovede na mesec dana kući u Beograd. Miljević tvrdi da je tek po dolasku u prestonicu otkrio da mu 27-ogodišnji sin ima dve modrice.

Izvor: N1

Otac štićenika tvrdi da se to događa drugi put i pita: kakvi su uslovi u kojima žive osobe sa posebnim potrebama?

Period praznika - vreme je kada Dom za smeštaj odraslih lica na jugu Srbije, Vladimir na mesec dana zameni domom u Beogradu. Ovog puta je na raspust kod tate, ipak, došao sa uznemirujućom porukom.

"On - tata, boli me noga, tata, boli me noga, tuče me čika, tuče me čika u domu. Ja pogledam, kad imam šta da vidim. Na boku, sa desne strane ima dve teške povrede", priča Dragan Miljević, otac.

To je uočio i hirurg Urgentnog centra u Beogradu.

U lekarskom izveštaju kao dijagnoza novodi se nasilje uz primenu telesne snage i konstatuju se dva hematoma tamno ljubičaste boje.

"Pitao sam doktora, hirurga kada ga je pregledao koliko su povrede stare, on je rekao - tu negde oko pet dana", dodao je otac.

Otac autističnog dečaka je potom pozvao direktora doma, ali tvrdi ostao je bez obrazloženja: "Čak mi je zatvorio slušalicu, isključio. Samo je rekao svoje i isključio".

U pisanoj izjavi za N1 prvi čovek doma kategorički negira da je do nasilja došlo u ustanovi kojom šefuje. Tvrdi da modrice nije primetio ni lekar doma.

"Prilikom preuzimanja korisnika nisu konstatovane povrede pa samim tim se ne možemo izjašnjavati o povredama koje su nastale nakon odlaska korisnika kući", navedeno je u pisanoj izjavi.

"Maltene ispašću ja kriv da sam ja pretukao svoje dete", navodi otac.

Ministarstvo socijalne politike je poslalo inspekciju u Blace, tek posle pitanja N1 - da li je i šta u domu zbog optužbi preduzeto. Ipak, 20 dana od kad je štićenik napustio dom inspektori tamo nisu pronašli propuste u radu.

"Prema proceduri je obavljen i lekarski pregled korisnika pred predaju korisnika ocu", navelo je ministarstvo.

Otac dodaje da je i očekivao da će svi prati ruke od odgovornosti, pa je baš zato odlučio da progovori - u ime hendikepiranih koji su podseća - bespomoćni.

"Oni ne mogu doći u Nemanjinu da kažu nadležnim institucijama o svome teškome stanju, a zato treba Ministarstvo i Vlada da kontrolišu te domove i kako se tamo živi", kaže otac.

Ad hok rešenje u konkretnom slučaju je premeštaj 27-ogodišnjaka. Da li će istog biti - u nadležnom Centru za socijalni rad u Rakovici tri dana na pitanja ne odgovaraju.

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Jaca

Ovde se vidi sva bahatost institucija prema nemocnima. Ako je ministarsttvo izvsilo kotrolu doma, zasto nije neko dosao kod oca i da pogleda izvestaj lekara. Cim je dete imalo modrice, znaci da su ranije nastale. To se moze lako utvrditi kada je dete izaslo iz doma, a kada su dobijene modrice. Vidi se da smo kao pojedinci nemocni u odnosu na vlast i njene institucije.

22 1

Miska

Uzas malo je coveku njegove muke pa jos da mu takvo nesrecno dete maltretiraju kave su te osobe koje rade sa tim ljudima odzkle toliko agresije

25 1

Stts

A zašto odmah ovi kritički komentari? Autistične osobe ne znaju da lažu, ali ipak bi trebalo do kraja ispitati šta se desilo.

9 9

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo