Tradicija bureka u BiH: Šest vekova neizostavan na sofri

Tradicija bureka u BiH: Šest vekova neizostavan na sofri Izvor: Anadolija

Burek je neizostavan je deo na bosanskim soframa već punih šesto godina.

Burek, koji poreklo vuče iz osmanske kuhinje, danas je vrlo omiljen, ne samo na prostoru BiH, već i u Srbiji i ostalim zemljama regiona, s tim da postoji mala razlika u njegovoj pripremi.

Ali, na to zašto je burek već stolećima nezamenjiv i neizbrisiv element bosanske kuhinje, ukazuje i činjenica da on nije omiljen samo kod lokalnog stanovništva, već je jedno od najtraženijih jela među turistima koji u BiH dolaze iz celog sveta.

Jedno od mesta na sarajevskoj Baščaršiji koje nudi kvalitetan burek je buregdžinica "Sač", a ovde se burek peče ispod sača.

"To je naša tradicija, naše dede i nane su pravili pitu ispod sača", ističe Emina Sarač, koja već punih 20 godina radi u buregdžinici "Sač".

"Burek je tradicinolano jelo, dakle tradicija je ostala ista. Način na koje se peče, način stavljanja začina, ostao je isti. Ništa se nije dodavalo niti oduzimalo", kazala je Sarač.

Iako gosti imaju priliku u ovoj buregdžinici da probaju i druge pite poput sirnice ili zeljanice, Sarač objašnjava i to koliki "autoritet pripada bureku". Kako je kazala, "gostima možete ponuditi svako jelo, ali ako nemate bureka, onda nemate ništa".

Sarač je dodala kako je interesovanje turista za burek veliko.

"Najviše imamo gostiju iz Turske, ali tu su i Nemci, Englezi, Španci", kazala je Sarač.

Majstor za burek Ferid Mujčinović, iako svaki dan od pet do šest sati provodi pored vatre, kaže kako sa zadovoljstvom radi svoj posao.

Nakon što se meso i začini umotaju u testo, Ferid uzima tepsiju i namešta je na sač. Potom se sač prekrije žarom i nakon 15 minuta burek je spreman za serviranje. U zavisnosti od želje gostiju, burek se servira i preliven pavlakom.

Tagovi: burek , BiH

Komentara 30

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

t

jedno je bitno da je ukusan ostalo je istorija

3 1

Nadzirac

Ono sto me u danas najvise nervira po pitanju bureka je sto ne mogu da kupim isti na meru, vec samo na frtalj (250 grama). Posto je moja porcija oko 350 grama, a sve je manje pekara sa pravim burekom koji se prodaje "na meru" prinudjen sam da insistiram da mi prodaju 3/8 (tri osmine) bureka. Ogromna vecina mladih prodavacica ne razume sta hocu - razlomci su za njih visa matematika, a one retke koje razumeju sta hocu, kazu da im je gazda zabranio da tako prodaju burek. Sa kojim pravom su razne pekare pocele da nam normiraju pocije bureka, po principu ili ces pojesti 250 grama ili 500 grama? Ja znam da je njima tako lakse za rad, ali burek je roba koja je deklarisana kao proizvod koji se prodaje na meru. Dok trzisna inspekcija drema vec decenijama, burekdzije nam "kroje kapu" i odedjuju koliko smo gladni.

8 3

Profesor

Kada turcinu kazes burek on misli na pecivo generalno. A prvi burek je nastao u Nisu 1498 i napravio ga je turcin koji se zvao Omer. Naravno danas ga prave na razne nacine - ko kako voli, pa tako na primer u Beogradu jedu burek sa sunkom i to viljuskom, negde sa nutelom i bananom i tako dalje.

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo