Jevtić: Povratak raseljenih obaveza celog sistema na Kosovu

Jevtić: Povratak raseljenih obaveza celog sistema na Kosovu Izvor: N1
Dalibor Jevtić

Zamenik premijera i ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić kazao je da je uredba o povratku raseljenih lica koju je vlada u Prištini usvojila na predlog njegovog ministarstva, veoma važna kako bi povratak raseljenih bio obaveza čitavog sistema, a ne samo jednog ministarstva.

"Kao prvo ta uredba definiše obaveze i drugih institucija u procesu povratka i ne samo da definise, već u onom implementacionom smislu obavezuje te institucije koje korake treba da preduzmu da bi se rešili neki problemi u procesu povratka”, objasnio je Jevtić.

Uredba o raseljenim licima i povratku uvod je u Zakon o raseljenim licima, koji će, prema Jevtićevim najavama, definisati sva prava raseljenjih lica.

"Sa druge strane ova uredba je uvod u ono što treba da bude zakon o raseljenim licima na kome Ministarstvo za zajednice i povratak radi, zakon koji će u dugoročnom smislu omogućiti prava raseljenima - ako oni u ovom trenutku nemaju mogućnost povratka - da to učine bilo kada bi oni to želeli kada bi se stvorila mogućnost za povratak”, naveo je on.

Jevtić je rekao da je 2017. bila najlošija godina što se povratka tiče. Prema njegovim rečima, to je rezultat dešavanja na Kosovu, odnosno dva izborna procesa, krize u prethodnoj Vladi, kao i uskraćivanja budžeta Ministastvu za zajednice i povratak.

"Mi smo zajedno sa UNHCR-om utvrdili da se u ovom trenutko na Kosovo želi vratiti 4.000 raseljenih”, kazao je Jevtić.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

dzergj

e taki je to mili kadaxse urote pogani sa nevernicima. a ti je lako spoznati ali bice bolje (malo sutra).

0 0

Superhik

Govori albanski da te ceo svt razume!

1 0

Gresni pop Milorad

Ovaj Albanski ministar za povratak koji je po pisanju svojih prijatelja Amerikanaca u Avganistanu stekao njihovo poverenje nije uspeo da tokom 2 mandata vrati ni 1% Srba. O cemu ti lopove belosvetski pricas?

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo