Kinezi grade prvo fazu Pelješkog mosta u Hrvatskoj

Kinezi grade prvo fazu Pelješkog mosta u Hrvatskoj Izvor: N1
Pelješki most

Kineski konzorcijum Čajna roud end bridž (China Road and Bridge Corporation) izvodiće prvu fazu izgradnje mosta Pelješac s pristupnim putevim, objavile su danas Hrvatske ceste, prenosi agencija Hina.

Ponuđena cena je 2,6 milijardi kuna (oko 346 miliona evra) sa rokom završetka radova od 36 meseci, navodi se u saopštenju Hrvatskih cesta.

Za gradnju prve faze Pelješkog mosta Hrvatske ceste su dobile tri ponude - kineskog konzorcijuma, potom italijanskog Astaldija i turske firme IC Ictas, kao i ponudu nemačkog Strabaga.

Pelješki most proglašen je projektom od izuzetnog strateškog značaja za Hrvatsku, a ukupna vrednost projekta koji će sufinansirati Evropska komisija je 526 miliona evra.

Izgradnja samog mosta, dugog 2,4 kilometra, i visokog 55 metara, trebalo bi da traje 36 meseci, a most će imati četiri trake.

Izgradnjom mosta preko Jadranskog mora u Malostonskom zalivu povezaće se Dubrovačko-neretvanska županija s ostatkom Hrvatske i olakšati protok roba i ljudi posebno tokom turističke sezone.

Evropska unija finansira i popratnu infrastrukturu: pristupne puteve, tunele, dodatne mostove i vijadukte kao i obilaznicu kod grada Stona dužine osam kilometara.

Svi radovi bi trebalo da budu završeni do 2022. godine.

Planovi o izgradnji Pelješkog mosta izazvali su sporenja Hrvatske i susedne BiH koja tvrdi da će izgradnjom mosta biti narušen njen teritorijalni integritet jer joj se onemogućava izlaz na otvoreno more.

Tagovi: pelješki most , Kina

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

MikiJ75

To nije bacanje novca, čak i da BiH uđe u EU. Ne mogu ni u EU-Šengenu svi da putuju slobodno preko otvorenih granica. Službena vozila jedne države ( policija , vatrogasci , vojska , državna bezbednost , medicinska vozila itd.) ne smeju napuštati matičnu državu i bez posebne dozvole ulaziti u drugu državu.

1 0

T.REX

Oce li moci da izadje na otvoreno more bosanski nosac aviona"Alija Izetbegovic".

26 3

Opren

Ima da ih opeljese, kad dodje na naplatu.

12 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo