Popović: Nemam vremena za KRIK, ostavimo da to sud reguliše

Popović: Nemam vremena za KRIK, ostavimo da to sud reguliše Izvor: N1

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je u Novom Sadu da smatra da će dobiti spor protiv redakcije KRIK i da će sav iznos "donirati u humanitarne svrhe za decu bez roditelja".

"Tužba je u sudu, ne bih ništa da komentarišem, ali želim da kažem da ću posle presude sav iznos od tužbe koju dobijem, da dam u humanitarne svrhe za decu bez roditelja", rekao je Popović u Novom Sadu tokom obilaska kompanije "Šnajder elektrik DMS".

  Popović je kazao da se i dalje ne slaže sa navodima KRIK-a "da poseduje firme u ofšor zoni" i ponovio svoje ranije navode da su "sve njegove kompanije registrovane u Evropi i Rusiji".

"Ostavimo KRIK, nemam stvarno za to vremena, neka se time bavi sud, ostavimo to da sud reguliše", kazao je Popović i dodao da ima vremena da KRIK tuži i za druge navode za koje smatra da su neistiniti.

On nije želeo da komentariše navode KRIK-a da "je sve što je objavljeno tačno i potiče iz autentične dokumentacije", te da "tužba predstavlja pritisak na njihov rad".

NUNS i NDNV: Tužba je zastrašivanje

nuns ndnv novine mediji Izvor: Ilustracija

Nenad Popović tužio je KRIK, njegovog urednika i još četvoro novinara koji su radili na međunarodnom projektu "Rajski papiri" i otkrili da Popović poseduje ofšor kompanije i imovinu vrednu više od 100 miliona dolara.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da je smisao Popovićeve tužbe zastrašivanje KRIK-a sa konačnim ciljem da se odustane od daljeg istraživanja njegovog poslovanja.

"U zemlji kakva je Srbija, a u kojoj su zakonodavna i sudska vlast dramatično podređene izvršnoj, tužba ministra protiv slobodnih medija uvek može da se shvati kao politički pritisak, pogotovo ako smo u nedavnoj prošlosti bili svedoci mnogobrojnih u najmanju ruku kontroverznih presuda protiv pojedinih medija", naveli su u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV.

Novinska udruženja su istakla da je veoma važno da javnost i ekspertske nevladine organizacije nadgledaju ovaj sudski proces, ali i da KRIK nastavi sa istraživanjem ovog, kao i drugih važnih slučajeva koji se odnose na spregu politike i sumnjivog biznisa.

Oni su ukazali da bi nosioci javnih funkcija trebalo da razumeju da postoji opravdano interesovanje javnosti za njihove poslove i podsetili da oni koji smatraju da su njihova prava ugružena mogu da koriste predviđene zakonske mehanizme kao što su pravo na odgovor ili ispravku.

"Jasno je da KRIK – koji, sigurni smo, poseduje čvrste argumente za tvrdnje koje je izneo o Popoviću – kao i drugi mediji mogu pravno zadovoljenje da traže i izvan ove zemlje, pred Evropskim sudom za ljudska prava, ali ti procesi traju dugo i predstavljaju svojevrsno iscrpljivanje medija. Istovremeno, bogati biznismeni i političari mogu sebi da dozvole da podnose velikih broj tužbi, na taj način ozbiljno ugrožavajući rad medijskih kuća", naveli su NUNS i NDNV.

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mihajilo

Treba da ti oduzmu imovinu pa ces naci vremena!!!

4 0

Nenad-EU

Tipičan srpski bizbismen. Takvi u razvijenim zemljama ne bi stigli dalje od pomoćnog radnika a tamo vode poslove od par stotina miliona.

5 0

Bаtаnidzа

Бизнис је у питању ( на Српском пљачка) па човек нормално нема времена јер се њихов крај ближи.

5 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo