Vukosavljević: Sloveniji istekao rok, neće biti problema

Vukosavljević: Sloveniji istekao rok, neće biti problema Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je rok za potraživanje koje dolazi iz Slovenije za oko 300 umetničkih dela i predmeta iz zbirki muzeja i državnih ustanova istekao 2006. godine, i dodao da ne očekuje nikave probleme po tom pitanju.

"Pravni osnov po kojem su ta dela ovde je legitiman i u skaldu sa zakonom", rekao je Vukosavljević novinarima u Jugoslovenskoj kinoteci.

Ministar je dodao da ne vidi mogućnost da se situacija oko zahteva Slovenije da im se vrate umetnine zakomplikuje.

"Ta dela bila su predmet otkupa, svako ima pravo da ističe svoje zahteve ali su međunarodni zakoni i domaći propisi jasni", rekao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da je za jedno ili dva umetnička dela potrebna dodatna informacija.

Ministar je dodao da je Srbija iz različitih razloga propustila da napravi listu umetnina koja se nalaze u bivšim jugoslovenskim republikama, ali da je taj postupak pokrenut.

Ocenio je da komisija koja radi po tom pitanju uspešno sarađuje sa hrvatskim insitucijama i vraća predmete koje su u vlasništvu srpskih crkava i manastira.

Kako su beogradski mediji preneli, Slovenija zahteva od Srbije više od 300 umetničkih dela i istorijskih predmeta iz zbirki srpskih muzeja, zvaničnih rezidencija i državnih ustanova.

Vlasti iz Ljubljane traže više od 200 slika i skulptura, desetine muzejskih predmeta, pa i filmove "Kekec", "Bitka na Neretvi" i "Zadah tela".

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

svirajka

tebi je istekao rok,pomiri se s tim i u penziju...

7 0

negativna energija

meni je ovaj covek prestrasan

9 0

ispusten slucaj

poklonik dvora, kukavica koji se iz potaje busa u prsa i junaci.

0 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo