Razlika između džema, pekmeza i marmelade

Razlika između džema, pekmeza i marmelade Izvor: Pixabay

Znate li koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Sve se dobijaju preradom voća, ali nazivi se razlikuju s obzirom na vrstu te količinu voća, delove voća koji se koriste, dodatke poput šećera i po gustini. Prema Pravilniku kojim se određuju karakteristike koje moraju zadovoljiti, razlikujemo ih osam, a to su: džem, ekstra džem, žele, ekstra žele, marmelada, žele-marmelada, pekmez i zaslađeni kesten pire.

Pekmez je voćni proizvod s visokim udelom jedne ili više vrsta voća sa ili bez dodatka šećera. Po većoj količini voća i manje šećera razlikuje se od džema.

Džem je želirane konzistencije i sadrži voćnu pulpu i/ili voćnu kašu jedne ili više vrsta voća, te šećer, dok ekstra džem sadrži nekoncentrisanu voćnu pulpu. Voćnu pulpu čine jestivi delovi celih plodova voća, po potrebi bez kore, semenki, koštica i sličnog, koji mogu biti narezani, sečeni, ali ne pasirani u kašu. Voćna kaša dobija se pasiranjem ili sličnim postupkom. Osim po tome, sadrži li kašu ili pulpu, džem i ekstra džem razlikuju se po količni voća koja mora biti veća kod ekstra džema.

Marmelada se dobija od jedne ili više vrsta citrusa, kao što su limun, narandža i grejp, iz njihove pulpe, kaše, voćnog soka, vodenog ekstrakta i kore. U marmeladi ne sme biti komadića, te mora biti glatke teksture. Vodeni ekstrakt voća sadrži sve u vodi topljive sastojke voća.

Žele se od marmelade razlikuje jer može sadržati samo voćni sok i/ili vodeni ekstrakt jedne ili više vrsta voća i šećer, a ne i pulpu, kašu ili koru, pišu 24 sata.

Tagovi: džem , marmelada , voće , pekmez

Komentara 9

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

mleko iz tetrapaka

Iz ovog objašnjenja shvatih da nemam pojma šta je šta. Mislila sam da je pekmez od neusitnjenog voća koji se kuva sa šećerom ili bez. Kao onaj od šljiva koje se i ne oljušte, samo se izvadi koštica i doda šećer. Džem je kad voćku sameljete i kuvate sa dodatkom šećera. Marmeladu znam samo onu koju mogu kupiti u prodavnicama. Ima u sebi gustina i želatinasta je. Ne znam kako se pravi domaća marmelada. A postoji nešto što se zove sir od dunja ili kitnikez. Odlična poslastica od dunja sa orasima ali je znaju samo stare domaćice.

4 1

Blagojčo

Pitajte One Što Ga Jedu, a, Ne - Gladni Narod, zar ne.

2 0

Ale

Džem je od celog voća, pekmez je od usitnjenog, a marmelada je od proceđene voćne kaše. Za sve one koji biraju šta će jesti po tome da li je naše ili je tursko ili englesko, bolje nek ne jedu ništa.

9 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo