Junker: Otvoriti vrata Balkanu da se ne bi ponovila prošlost

Junker: Otvoriti vrata Balkanu da se ne bi ponovila prošlost Izvor: Tanjug / AP, Valentina Petrova

Evropska unija mora otvoriti jasnu perspektivu članstva Zapadnom Balkanu, jer bi inače zapretila opasnost da Evropa ponovo bude svedok "tamošnjih nesrećnih događaja iz 90-ih godina", upozorio je u Sofiji predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

"Ja, dakle, nikako ne bih želeo da se suočimo s takvim zbivanjima", rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim posle zajedničke sednice Evropske komisije i bugarske vlade, kojom je ozvaničeno bugarsko predsedavanje EU u idućih šest meseci.  

Junker je naveo da ranije jeste objasnio da "do kraja manda sadašnje Evropske komisije, dakle do 1. januara 2020, neće biti moguće da EU primi nove članice, pošto se ne mogu ispuniti uslovi za to", ali je istakao da će se "na tome raditi".  

"Tokom rada iduće Evropske komisije i Evropskog parlamenta moći ćemo ciljano da se posvetimo toj problematici", dodao je on.  

Junker je rekao da će posetiti zemlje Zapadnog Balkana da bi video kakva su očekivanja u tim zemljama.  

On je izrazio zadovoljstvo što je Bugarska, kao nova predsedavajuća EU, među prioritete postavila pristupanje Zapadnog Balkana Uniji i što će se u Sofiji će 17. maja održati susret na vrhu EU-Zapadni Balkan.  

"Ali je krajnje važno da Zapadni Balkan vidi da mu je otvorena jasna evropska perspektiva, jer je inače velika opasnost da u tom složenom području Evrope ponovo budemo svedoci nesrećnih događaja iz 90-ih godina", rekao je predsednik Evropske komisije.  

Žan Klod Junker, Bojko Borisov Izvor: Tanjug / AP, Valentina Petrova

Za Evropsku komisiju je najvažnije, kazao je Junker, da se poboljšaju saobraćajne i druge veze EU sa Zapadnim Balkanom i u pravcu Turske.  

"Ako želimo da zapadnobalkanske zemlje budu bolje međusobno povezane, onda nema govora da se umanji budžet EU", rekao je Junker.  

On je ocenio da budžet EU mora biti povećan s jedan na 1,1 odsto bruto domaćeg dohotka Unije da bi se ostvarilo sve što su proteklih godina postavili kao ciljeve Evropska komisija, Evropski parlament i članice EU.  

Odgovarajući na pitanja novinara, čelnik Evropske komisije je objasnio da približavanja EU i Turske "ne može biti sve dok su novinari u turskim zatvorima" i naglasio da se Turska u poslednje vreme svojim postupcima i politikom "sve više udaljava od Evropske unije".  

Bugarski premijer Borisov je rekao da je Turska najveći sused EU i da je važno da se održi i deluje sporazum EU-Turska o zaustavljanju ilegalne imigracije.

Tagovi: Balkan , Žan Klod Junker , EU

Komentara 32

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Time

Ako EU nastave da napustaju drzave kao sto je Vekika Britanija, a pocnu da je popunjavaju drzave kao sto je Srbija onda ce i EU postati ono sto Trump naziva 'crapholes'

1 2

Dragan

Dragi "milose", mozda su "malo manje pametni" ljudi koji misle kao ti. Verovatno nisi razumeo sta znaci "okrenemo sebi". Dozvoli da ti pojasnim. U velikoj si zabludi ako mislis da smo u novijoj istoriji bili "okrenuti sebi". Vise puta, kroz istoriju smo bili u slicnim situacijama (uzmi malo procitaj, informisi se) i uvek smo morali sami da se izborimo "za svoje mesto pod suncem. Bilo je "do duse" tu i tamo malo neke pomoci sa strane ali nam se to uglavnom "obijalo o glavu" ili je bilo vise stete nego koristi. Velike sile su na ovim prostorima od davnina, "ukrstale koplja", ostvarivale svoju dominaciju i borile se za svoje interese, naravno na nas racun i nece prestati ni u buducnosti. Mozes da udjes bilo gde (EU, USA), niko ti nista nece dati, osim jos kredita i duznickog ropstva. U zabludi si ako verujes u tu utopiju. Zapadne sile nam nikada nece dozvoliti da im se priblizimo ni za milimetar, pa makar im dao sve sto zahtevaju. Srbija mora da prekine sa popustanjem, prihvatanjem ultimatuma i sl. jer to je poziv za jos vise pritisaka i rasparcavanja. Politicke elite u Srbiji moraju da se sloze oko minimuma nacionalnih interesa ispod kojih se ne ide. Naravno, nista od ovoga ne znaci da treba da "se zatvorimo" i prekinemo saradnju sa drugim drzavama. Naprotiv, saradjivati sa svakim ali ne po svaku cenu i ne protiv svojih interesa. Mi smo mala drzava, mali narod. Nasa politika mora da bude oprezna i promisljena. Na kraju, niko ovde "se ne mesa u politiku" vec prosto razgovaramo i iznosimo svoja vidjenja.

1 2

Junker ipo

Junker, Srbija nece biti spremna za ulazak u Eu. Previse je sto bi religiozni rekli Isaka, zenskih, muskih, itd, a nema nikoga da zaustavi te ruke. Takvi, danak u krvi u opakoj mnozini, od roditeljskih ruku, zenskih, muskih, nekmoli ostatka, a nekmoli prema drugima, Srbija nikada nece biti spremna. Vazan je to projekat, vazniji od bar malo prekida siludih fikcija, a i takve se razlikuju, slazem se. Medjutim, iliti naime, Srbija nikada nece biti spremna. To je istina. Veoma teska, a svasta je istina.

0 60

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo