UN: Trampova izjava o Africi i Haitiju je rasistička

UN: Trampova izjava o Africi i Haitiju je rasistička Izvor: Pixabay

Ujedinjene nacije oštro su osudile i nazvale "rasističkom" izjavu američkog predsednika Donalda Trampa koji je afričke zemlje i Haiti nazvao "rupama".

"Ako se potvrdi, u pitanju je šokantna i sramna izjava predsednika SAD", rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi portparol Visokog komesarijata UN za ljudska prava Rupert Kolvil.

On je rekao da mu je "žao", ali da za takav govor ne postoji druga reč nego "rasistički".

Tramp se navodno zapitao "zašto da ljudi poreklom iz vukojebina dolaze u SAD", preneo je Vašington post.

Komentar se odnosio, kako se veruje, na ljude sa Haitija i iz nekih afričkih zemalja.

Bela kuća nije negirala da je Tramp koristio vulgarne reči na sastanku sa članovima Kongresa a koji je bio posvećen pitanju imigracije.

Vlada Haitija šoktiana Trampovim rasističkim stavovima

Vlada Haitija saopštila je da uvredljiva izjava predsednika Trampa odražava "rasističke" stavove.

Karipska zemlja je navela da je "duboko šokirana" Trampovom izjavom.

Vlada Haitija je navela da takve "uvredljive izjave koje treba osuditi nikako ne odražavaju mudrost, uzdržanost i razboritost koje mora gajiti svaki visoki politički autoritet".

Vodeće američke diplomate na Haitiju i Bocvani su pozvani da objasne Trampove reči.

Zvaničnik Trampove administracije je rekao da je otpravnik poslova u ambasadi na Haitiju pozvan kod predsednika te zemlje, preneo je Asošijetid pres.

Ministarstvo spoljnih poslova Bocvane je saopštilo da je pozvalo američkog ambasadora da mu prenese nezadovoljstvo zbog "veoma neodgovorne" i "rasističke" izjave, preneo je Frans pres.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Neocortex

Rasizam je predrasuda. Kada vidiš jednako obučenog crnca i belca, koji jednako govore, a o njima doneseš različit sud na osnovu rase. Ako je jedan obučen u odeću uličnih bandi, govori slengom, psuje i pravi agresivne grimase, a drugi ima pristojno držanje, govori normalno i uredno je obučen, pa ih u startu doziviš kao uličara i gospodina, to nije rasizam.

6 1

Baba Živana

Mila duša ovaj Tramp, ljubi ga baka, očas posla izvede da čitav dan ceo svet lupa glavu kako najbolje da prevede "shithole"...Pa i mi babe više biramo reči kad se preko tarabe svadjamo...

7 0

Riki

Svaki da procitamo neki Trampov biser tj. glupost.Da li on uopste zna da je predsednik?

6 5

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo