Zaharova: Poštujemo spoljnopolitičke prioritete Srbije

Zaharova: Poštujemo spoljnopolitičke prioritete Srbije Izvor: Shutterstock

Izveštaj američkog senatora Bena Kardina o pokušajima Rusije da se uruše demokratija i vladavina prava u Evropi i SAD, u kojem je poseban deo posvećen Srbiji, nije korektan i samo vodi ka produbljivanju protivurečnosti na Balkanu, ocenila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Izveštaj "Putinov asimetrični napad na demokratiju u Rusiji i Evropi: Implikacije na nacionalnu bezbednost SAD", pripremljen je za Komitet za spoljne odnose američkog Senata, gornjeg doma Kongresa, i govori o "višegodišnjim i neprekidnim napadima" vlasti u Moskvi.  

Na redovnoj konferenciji za novinare Zaharova je kazala da Moskva poštuje spoljnopolitičke prioritete Srbije, o kojima je prilikom decembarske posete Moskvi govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.  

"Vučić je otvoreno i iskreno izrazio spremnost za razvijanje naših svestranih odnosa, istovremeno potvrdivši kurs Beograda ka evrointegracijama uz očuvanje vojne neutralnosti. Mi se prema spoljnopolitičkim prioritetima Srbije odnosimo sa poštovanjem, oslanjajući se na obostranu privrženost jačanju naše saradnje", rekla je Zaharova.  

Prema njenim rečima, saradnja sa Beogradom se odvija potpuno u skladu sa međunarodnim pravom, uzimajući u obzir ceo spektar faktora koji utiču na situaciju u balkanskom regionu.  

"Pri tom, mi nikada nismo inicirali i ne iniciramo negativna pitanja, i ne pozivamo na korake protiv bilo koga, već obrnuto, mi smo zajedno sa srpskim partnerima otvoreni za razmatranje aktuelnih tema važnih za situaciju na Balkanu sa svim zainteresovanim stranama", rekla je ona. 

Zaharova je navela da Kardinov izveštaj svedoči da takve prilaze "na žalost ne dele svi".  

"Takvi pokušaji samo vode ka produbljivanju protivurečnosti i provociraju dodatne varnice", ocenila je ona, dodajući da je izveštaj nekorektan.  

Izveštaj obrađuje uticaj Kremlja na 19 zemalja i govori o "metodi odbrane", a u zaključcima o Srbiji se navodi da je Srbija prepoznata kao ključna u regionu i da bi borba protiv "malignog uticaja Rusije" u ovom delu Evrope trebalo da otpočne upravo u Beogradu.

Komentara 15

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Vlada

Zaharova laže

0 3

clan elite

Sa Rusjom ... nista nemati!!! Valjda ima jos neka zemlja koja bi bila srecna da nam uvaljuje svoje vojne krntije od 30 godina za veoma skupe pare! A ova gospodja, kad god da neku izjavu, to je gnusoba!!

5 1

Beli

Altruista,gresis ,Vuciceva strategija je,mislim jedno,radim drugo,planiram trece,ucin icu cetvto,dogovoricu peto,obmanucu ih sesto,obecacu sedmo..................itd.itd.

15 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo