Opozicija podnela zahteve RTS-u i REM-u

Opozicija podnela zahteve RTS-u i REM-u Izvor: N1

Opozicija je podnela Radio televiziji Srbije (RTS) i Regulatornom telu za elektronske medije (REM) zahteve kojima se traži da te javne institucije počnu da poštuju zakon i medijske standarde.

Zahteve RTS-u i REM-u su potpisali predsednici Pokreta slobodnih građana, Narodne stranke, Levice Srbije, Pokreta za preokret, stranke Zajedno za Srbiju, pokreta Protiv diktature, Socijaldemokratske stranke, pokreta Ne da(vi)mo Beograd, pokreta Čuvari Starog grada, Demokratske stranke, Nove stranke, pokreta Dosta je bilo i Srpskog pokreta Dveri. 

Kako se navodi u saopštenju, "zahteva se istinito, objektivno, nepristrasno i profesionalno informisanje građana, pristup opozicije javnom servisu i upotreba zakonskih ovlašćenja radi zaštite prava građana i javnog interesa u slučajevima očigledne i grube zloupotrebe medijskog uticaja".

Ukoliko na te, na zakonu zasnovane zahteve, ne bude pozitivno odgovoreno, opozicija će se obratiti domaćoj i međunarodnoj javnosti i pozvati na odgovarajuće akcije, piše u saopštenju.

"Objektivno, potpuno i nepristrasno informisanje je ne samo preduslov demokratije, zakonitosti i legitimnosti svakog izbornog postupka, već i Ustavom garantovano pravo svih građana. Njegovo kršenje ruši demokratsko uređenje i stabilnost naše zemlje. Borićemo se za demokratiju i prava svih ljudi bez obzira na njihovu političku orijentaciju jer imamo jedan glavni grad, jednu zemlju i jedan cilj – bolji život“, ističe kandidat Pokreta slobodnih građana, Narodne stranke, Levice Srbije, Pokreta za preokret i stranke Zajedno za Srbiju za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas.

Trinaest opozicionih organizacija je u dopisu RTS-u istaklo da "javni servis ne ispunjava zakonsku dužnost objektivnog i nepristrasnog informisanja, čime onemogućava i slobodu stvaranja i izražavanja mišljenja građana koji su zakonom prinuđeni da takvo kršenje svojih prava još i finansiraju".

"Posebno je nezakonit rad Informativnog programa RTS kojim dominiraju nejednaka zastupljenost vlasti i opozicije, očigledno favorizovanje jedne političke organizacije, ali i netačnost i nepotpunost informacija koje se odnose na ostale političke subjekte", saopšteno je.

Zatražen je sastanak sa Upravnim odborom RTS kako bi se utvrdili konkretni koraci ka poboljšanju stanja i poštovanju zakona.

"Opozicija očekuje da će RTS na zahtev za sastankom i upodobljavanjem programa propisanim medijskim standardima reagovati u najkraćem mogućem roku", navodi se.

Od REM-a je posebnim dopisom zatraženo da "počne da vrši svoje nadležnosti i obezbedi poštovanje osnovnih profesionalnih i etičkih principa, te principa medijskog pluraliteta i to primenom konkretnih zakonom predviđenih mera u slučajevima povrede zakonskih obaveza od strane javnih i komercijalnih emitera".

"Od Saveta REM-a nije tražen sastanak jer je za njegove članove već formiran zahtev da podnesu ostavke. Objektivno, potpuno i nepristrasno informisanje je ne samo elementarni preduslov demokratije, zakonitosti i legitimnosti izbornog postupka, već i Ustavom garantovano pravo svih građana Republike Srbije. Njegovo kršenje proizvodi neke od najtežih posledica za demokratsko uređenje Srbije i njenu stabilnost", zaključeno je u saopštenju.

Tagovi: RTS , REM , Opozicija , zahtevi

Komentara 27

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

crni domino

Bujke radi za Vucica a narod ga placa da bude neutralni profesionalac. Fuj barabo!!

9 50

perko

Ako se opozicija ne slozi oko zajednicke liste nemoj ponovo da kuka kad bude rasturena na izborima. Da su oni iz opozicije pametni, ne mislim na bivse i sadasnje DSovce, da naprave blok i budu konkurentni plus da narod bude voljan da izadje i glasa za njih. Ovako raja kuka kako je lose na komentarima novinskih portala, a nece da izadje. Prosle godine goru izlaznost ne pamtim. Prosto se zapitam da li hocemo da nam bude dobro i udjemo u EU, budemo normalna i pravna drzava? Ako necemo, sto onda balavimo na Ruse? Valjda kao pro-ruski narod treba da glasamo za tu opciju. Ocigledno da ni to necemo. Mi ne znamo sta hocemo. Nama sloboda ne treba, treba nam jos jedna bugarska, turskam austro-ugarska okupacija, jer ne umemo sami da napravi da pocistimo u svom dvoristu.

7 68

Idemo!

Za početak, ove vesti nema na sajtu RTS-a.

21 69

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo