Refundacija PDV-a na opremu i hranu za bebe do 1. jula

Refundacija PDV-a na opremu i hranu za bebe do 1. jula Izvor: N1

Pravo na refundaciju poreza na dodatu vrednost (PDV) na opremu i hranu za bebe može se ostvariti do 1. jula 2018. godine, do kada je odložena primena novog Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom, saopštila je Poreska uprava Srbije.

Da bi ostvario to pravo roditelj ili staratelj bebe, kako se navodi, dužan je da sakupi fiskalne račune za opremu i hranu.  

Dodaje se da se zahtev sa fiskalnim računima podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici Poreske uprave koja posle sprovedene kontrole u roku od 30 dana izdaje rešenje kojim se utvrđuje pravo na povraćaj PDV-a ili se zahtev odbija.  

"Hranom i opremom za bebe za čiju nabavku može da se ostvari povraćaj PDV-a smatraju se: mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolica za hranjenje, stolica za kola i pelene", navodi se u saopštenju.  

Roditelj ili staratelj može da ostvari refundaciju PDV-a, najviše do 75.029,08 dinara i to u prvoj godini starosti bebe do 42.873,76 dinara, a od prve do druge godine starosti u iznosu do 32.155,32 dinara.  

Prvi uslov za ostvarenje prava na povraćaj je da je ukupan neto prihod roditelja ili staratelja bebe u godini koja prethodi godini u kojoj se podnosi zahtev za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe ostavren u iznosu manjem od 1.028.970,29 dinara.  

Drugi uslov je da je vrednost ukupne imovine roditelja ili staratelja na koju se plaća porez na imovinu manja od 25.081.150,62 dinara.   Obrazac zahteva nalazi se na sajtu Poreske uprave.  

Tagovi: bebe , PDV

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Radovan

Ma mogu oni odmah da ukinu pdv, ali trgovci neće sniziti cene. Pa pogledajte u prodavnicama cene odeće za bebe i decu veće su od cena za odrasle. Kako može da bude da cipelice za unuku budu skuplje od mojih kožnih cipela. Ili haljinica za unuku bude skuplja od ženine haljine. Pa može jer trgovčki lobi vlada u Srbiji, a mi trpimo, ćutimo i plaćamo. E sa tim problemom država treba da se pozabavi.

13 0

Michael

Licemerii pokvarenjaci. Pored ovakve brige o potomstvu ne treba nam bela kuga.

14 1

Waldemar

Toliko o brizi drzave za natalitetom. Samo prazna politicka prica u kampanjama. Zasto se odmah roba za bebe ne oslobodi pdv u prodavnicama pa cu ja da kupujem sta zelim i koliko,a ne da me ogranicava koliko cu ja da kupim za svoje dete tj.koliko ce on da mi vrati. Ako sam dao milione na dete,moj deo koji sam dao hocu da mi se vrati makar on iznosio pola miliona a ne drzava da okrene moju lovu koju mi je trebala vratiti odmah po osnovu povrata pdv ,zadrzava 6 meseci i duze i vrati koliio ona hoce. Zato ja lepo odem u Madjarsku,kupim sta mi srce zeli i vratim carinu i aj zdravo drzavo i tvoj pdv.

49 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo