Vlada HR: Netačni navodi o nasilju policije nad migrantima

Vlada HR: Netačni navodi o nasilju policije nad migrantima Izvor: N1
Ilustracija

Hrvatska policija sprovodi zaštitu državne granice, te u tom cilju preduzima mere kojima se sprečavaju migranti da nezakonito uđu u Hrvatsku, koristeći pritom sve raspoložive ljudske i tehničke resurse i uvažavajući ljudska prava migranata, stoji u odgovoru Banskih dvora usvojenom na sednici Vlade.

"U svim dosadašnjim slučajevima proveravanja informacija o fizičkom nasilju policajaca nad migrantima ili oduzimanja njihove imovine nije potvrđena tačnost takvih navoda, a prilikom postupanja prema migrantima policija poštuje njihova temeljna prava i dostojanstvo, te im omogućuje pristup međunarodnoj zaštiti, ako im je takva zaštita potrebna", stoji u odgovoru Vlade na pitanje saborskog zastupnika SDP-a Peđe Grbina u vezi sa postupanjem hrvatskih policajaca prema izbeglicama.

"Hrvatska policija sprovodi zaštitu državne granice, te u tom cilju preduzima mere kojima se sprečavaju migranti da nezakonito uđu u Hrvatsku, koristeći pritom sve raspoložive ljudske i tehničke resurse i uvažavajući ljudska prava migranata, čime se jasno pokazuje spremnost za pristupanje RH šengenskom prostoru i štićenju njenih granica", stoji u odgovoru Banskih dvora usvojenom na sednici Vlade u četvrtak.

"Pojedine nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava, čiji je cilj omogućiti transfer što većeg broja nezakonitih migranata u druge države članice Evropske unije, vrše pritisak na hrvatsku policiju zbog toga što preduzima propisane mere za čije je sprovođenje nadležna, a pojedini mediji tendenciozno prenose njihove kritike", dodaje se.

Vlada ističe i da osobama iz migrantskog talasa nije cilj ostvarivanje međunarodne zaštite u RH, nego prolazak kroz nju i odlazak u druge države članice Evropske unije.

"Zbog toga, za očekivati je da se na razne načine pokušava onemogućiti efikasnost postupanja hrvatske policije na zaštiti državne granice, te se u tom smislu ne može isključiti ni davanje lažnih svedočanstava", ocenjuju Banski dvori.

Navode da se beleži i sve veći broj tražilaca azila u Hrvatskoj, koji su u nju vraćeni "u readmisijskom ili dublinskom postupku, što samo potvrđuje činjenicu da se radi o ekonomskim migrantima i zloupotrebi instituta azila u Republici Hrvatskoj".

Grbin je pitanje postavio nakon članka "Potresne priče izbeglica zaglavljenih pred vratima EU-a: Hrvatski policajci naterali su me da skinem cipele i bos se vratim u Srbiju", objavljenog na T-portalu, ističući da su u njemu navedene ozbiljne optužbe koje se tiču protivzakonitog postupanja hrvatske policije, odnosno navodi izbeglica o fizičkom nasilju, otimanju jakni u kojima su imali novac i razbijanju mobilnih telefona.

U Vladinom odgovoru se napominje da konkretni članak sadrži samo uopštene navode, bez datuma i vremena kada su se navodni događaji desili, kao i imena i prezimena sagovornika, pa MUP nije u mogućnosti da obavi provere na konkretne pritužbe.

"Međutim, zasigurno je utvrđeno da su u policijskim upravama koje se spominju u članku s portala zabeleženi brojni slučajevi kada je upravo suprotno, posredstvom policije migrantima koji su zatečeni neuhranjeni, dehidrirani, često i promrzli ili su na sebi imali vidljive povrede, pružena lekarska i druga pomoć", dodaje se u odgovoru.

Grbin je Vladu pitao i je li postupano po kaznenoj prijavi koju su protiv policijskih službenika u martu prošle godine podnele organizacije Are You Syrious i Inicijativa Dobrodošli, a odgovoreno mu je da je kriminalističko istraživanje sprovedeno, te su o svemu utvrđenom obavešteni nadležni državni organi.

Tagovi: migranti , Policija , nasilje

Komentara 4

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Superhik

Da su migranti imali posla sa nasim vlastima Hrvati ne bi morali da se pravdaju!

1 0

Nikola

Kakva lagarija...

3 2

Драгољуб

Ко вас не зна цкупо би вас платио !

61 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo