Koliko košta sređivanje prelaznog rešenja, stanice Topčider?

Na Prokopu nije predviđen prostor za prilaz za auto-voz, pa će vozovi za Bar kao početnu stanicu imati Točider - koji se već decenijama ne koristi. Privođenje nameni nekadašnje dvorske železničke stanice koštaće poreske obveznike najmanje četiri miliona dinara.

Izvor: N1

Već je poznato da zvuk lokomotive napušta centar Beograda - tako je pre tačno mesec dana, stanica "Prokop" postala glavna železnička stanica. Iako nema ni stanične zgrade, a ni prilaza za auto - voz.

Na "Prokopu" ne mogu da se pune ni auto-kompozicije, zato će morati da se izdvoji dodatan novac da bi se u te svrhe uredila stanica "Topčider", koja nije u funkciji decenijama.

Za sređivanje ove stare železničke stanice, iz 1884. godine, biće izdvojeno četiri miliona dinara.

Taj novac će, tvrde nadležni, biti potrošen za uređenje dva potpuno oronula salona, s trulim parketom i oguljenim zidovima.

Ekipi N1, ipak, nije bilo dozvoljeno da tokom dana snimi unutrašnjost same stanice Topčider.

Stanica "Prokop" je projektovana pre više od 40 godina, stoga je otvoreno pitanje zašto nije urađena revizija plana kako bi - kao sada glavna železnička stanica - imala adekvatan prilaz i za vozila?

Iz preduzeća Infrastuktura Železnice, za N1 odgovaraju: "Železnička stanica "Beograd centar" u Prokopu ni jednim projektom u prethodne četiri decenije nije bila predviđena za utovar i istovar praćenih automobila, niti je ni na koji način funkcionalno namenjena za prevoz automobila železnicom. Pomenuta stanica za tako nešto nikada nije ni bila projektovana, niti namenjena. Projektom razvoja beogradskog železničkog čvora, predviđeno je da se utovar i istovar automobila obavljaju u Tehničko - putničkoj stanici Zemun".

A početak izgradnje tehničko-putničke stanice u Zemunu predviđen je krajem 2018. godine, a završetak radova - dve godine kasnije, zato su, pojašnjavaju, odlučili da "Topčider" bude prelazno rešenje.

Od prvog jula, sa ove lokacije polaziće svi putnici koji idu ka Jadranu.

"Sredićemo deo prvobitne stanice "Topčider" koja je sačuvana i nije srušena za vreme bombardovanja 1941. godine. U ovom objektu biće nova blagajna, čekaonica i toalet za putnike. Drugi objekat je sadašnja stanica "Topčider", nekadašnja Dvorska čekaonica i ovde se sređuju službene prostorije u kojima će raditi osoblje", navedeno je u saopštenju Srbijavoza.

Do stanice "Topčider", međutim, saobraća samo jedna tramvajska linija, što je za profesora Saobraćajnog fakulteta u penziji Ratomira Vračarevića problem broj jedan.

"To mora da istovremeno prati čitav niz tih aktivnosti koji će da pruži mogućnost da se napravi ta nova saobraćajnica, da se uvedu nove linije tu, tu postoji tramvaj u tom koridoru - trojka, koja ide iz Rakovice. Više je problem kako "Prokop" kao jednu značajnu poziciju u tom sistemu povezati sa javnim prevozom i gradskom mrežom", naveo je Vračarević.

Tako su isprepletani problemi - vezali u čvor putanju brojnim putnicima. Novo obećanje nadležnih glasi: taj čvor biće raspleten do leta, ali bez detalja i kako.

Komentara 25

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mirka

Za početak bi bar ispred stanice Prokop mogli da postave informacionu tablu da se tu nalazi stanica sa tim i tim nazivom, obeležjem gde je ulaz, pravac i nazive ulica gde se izlazi iz stanice, vezu autobuskih linija i da srede razglas i informacione table u samoj stanici.

25 1

Zeleznicar

Ulozite te pare u prugu izmedju subotice i backe topole.stostruko ce se vratiti ulozen novac za manje od godinu dana.tu prugu popravljate vec 35 god.ne smete je ni zatvoriti,iako je losa,do zla boga,a do sad ste je mogli osposobiti za malo normalniju voznju...dok ne pocnete sa tom.ubrzanom.prugom koja krece vec 20 godina

13 0

scoby

Nije problem samo jedan prevoz (tramvaj trojka), već pristupne saobraćajnice na kojima je večita gužva. U Đilasovo vreme je bila predviđena rekonstrukcija I proširenje Rakovačkog Puta. Unapređeni šešeljoidi su od silnih Fontana, gondola I jarbola potpuno batalili periferiju (ako zanemarimo ponovno otvaranje FGP ''Rekord'' u Rakovici, onako kako šešeljoidi zamišljaju fabriku gume).

39 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo