Raste broj obolelih od malih boginja u Srbiji

Raste broj obolelih od malih boginja u Srbiji Izvor: Shutterstock

U Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do danas registrovano je 949 slučajeva malih boginja, pa je broj obolelih za 31 veći nego juče, u sredu.

To je danas saopštio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dodajući da je Institutu "Torlak" laboratorijski potvrđeno 435 slučajeva morbila.

Najviše obolelih je mlađe od pet ili starije od 30 godina, a 93 odsto nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

Оd ukupnоg brоја оbоlеlih, 34 odsto је bilо hоspitаlizоvаnо ili su još u bolnicama.

Оd tеžih kоmpliкаciја mаlih bоginjа, upаlа plućа je rеgistrоvаnа коd 124 оbоlеle osobe, objavljeno je na sajtu Instituta za javno zdravlje.

U kosovskim opštinama sa većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom, od prijave epidemije 23. oktobra do danas, registrovan je 281 slučaj malih boginja.

U Srbiji su od komplikacija izazvanih malim boginjama umrle dve osobe koje nisu bile vakcinisane.

Epidemija na Kosovu jenjava

Epidemija malih boginja na Kosovu i Metohiji jenjava pa na infektivnom odeljenju KBC u Kosovskoj MItrovici sada nema nijednog pacijenta sa kliničkom slikom morbila, rečeno je danas u tom kliničkom centru.

Broj obolelih od oktobra do danas bio je 220, a od toga je 53 zadržano na bolničkom lečenju zbog komplikacija. Načelnica infektivnog odeljenja Danica Radomirović rekla je da je većina pacijenata u bolnici zadržana uglavnom zbog komplikacija sa plućima.

"Nismo imali zapaljenja nervnog sistema kao jedno od najtežih komplikacija", rekla je ona i dodala da je poslednje dve nedelje broj pacijenata koji se javlja zbog oboljenja morbila znatno smanjen.

Prema njenim rečima, na svim punktovima za vakcinaciju kako na severu tako i na jugu Kosova izvodi se imunizacija MMR vakcinom za uzrast od 12 do 14 godina. Ona je rekla da je traženo 690 novih doza vakcina kojih sada ima dovoljno.

Komentara 14

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

zoran

Kako neko sa 40 i više god da zna dali je dobio tu vakcinu i da li je aktivna ? Drugo u JNA se dobijalo nekoliko vakcina .Zašto se ne sprovede kao i za variolu kolektivna vakcinacija ? Gde su dokumenti o vakcinama koje je svaka osoba primala od rođenja ? Domovi zdravlja vam namerno ne daju vaš karton.Drugo dom zdravlja "zaštite na radu radnika železnice" namerno ukida pojedine doze jer je naredba došla od "gore".Al su u kartonu napisalu da su dali.

8 2

Radmila

Ako ste Vi Zorane starosti oko 40 godina verovatno ste primili jednu dozu vakcine protiv malih boginja.To je bilo u drugoj godini kada ste pripadali decjem dispanzeru.Polaskom u skolu Vas karton je preseljen u skolski disp.gde su evidentirane vakcine koje ste primali za skolski uzrast,a zatim na opstu praksu.Ukoliko se niste selili i ukoliko Vam nije otvoren novi karton svi Vasi podaci treba da budu u sadasnjem kartonu.Tu su evidentirane bolesti od kojih ste bolovali,bolovanja,razni izvestaji od specijalista,vakcine koje ste primili itd.Sve na jednom mestu.Vi imate pravo da znate koje ste vakcine primili,ali ne tako sto ce neko da Vam da karton u ruke da Vi tumacite jer je to zabranjeno,samim tim sto je karton i sudski dokument.Zamolite Vaseg izabranog lekara da pregleda tabelu gde su upisane vakcine i sigurna sam da ce to uraditi pogotovo sto je sada to aktuelno.Sto se tice vakcinacije u vojsci to ne pise u Vasem zdravstvenom kartonu,ali se vakcina protiv malih boginja nikada nije primala za vreme sluzenja vojnog roka.

17 2

Au

Za velikog maga i Marka. Ne videh u vašim komentarima ni jedan naučni dokaz. Moje razloge niko neće pustiti. Zapitajte se zašto? Pustite bar ovaj!!!!

0 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo