Turkmenistan zabranio crne automobile, počela konfiskacija

Turkmenistan zabranio crne automobile, počela konfiskacija Izvor: Shutterstock/ilustracija

Vlasti glavnog grada Turmenistana počele su da konfiskuju automobile crne boje, jer predsednik te zemlje smatra da automobili te boje donose nesreću. To je jedna u nizu kontroverznih odluka Gurbangulija Berdimuhamedova.

Berdimuhamedov je na poziciji predsednika nasledio Saparmurata Nijazova, u svetu poznatog samo kao Nijazov.

Nijazov je verovatno bio najekscentričniji lider neke zemlje u novijoj istoriji, a Berdimuhamedov je na dobrom putu da ga sustigne.

On naime misli da beli automobili donose sreću. Stoga je odlučio da će iz glavnog grada biti uklonjeni svi crni automobili.

Poslednjih nedelja gradske vlasti Ašhabada bez upozorenja konfiskuju crne automobile, posebno one čiji vlasnici nisu na vreme dobili dozvolu za farbanje automobila.

Najviše razloga za zadovoljstvo imaju upravo autolakireri. Cena lakiranja automobila je za samo nekoliko dana skočila sa 7.000 na 11.000 manata, što je gotovo jednako prosečnoj godišnjoj plati.

Podsećanja radi, Berdimuhamedov je predsednik Turkmenistana od 2006. godine, a bitku s crnim automobilima vodi od 2015. godine, kada je zabranio uvoz crnih vozila.

Odličan start, ali još uvek bezazlen u odnosu na njegovog prethodnika Nijazova, koji se proglasio ocem svih Turkmena, mesece u godini preimenovao je po članovima porodice, a na centralni gradski trg postavio je pokretnu skulpturu samog sebe izrađenu od zlata koja se okreće i prati putanju Sunca.

Komentara 27

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Luke

Kakav je onda narod ako mu je predsednik ovako primitivan?

5 1

Rev

Tako izvređaste predsednika a nigde minusa. Ne očekuje predbot da se u rublici automobili pojave komentari negativne kritike prema vođi pa ne posla svoje Kerbere da brane kult njegove ličnosti.

10 0

Alan Ford

HAHAHAHA! Smejem se trenutno ali posle sekund dva kad mi AV istrči iz TV-a, a zatim iz rerne pa iz frižidera bojim se da smo mi na dobrom putu da ih ako ne prestignemo ono bar da ih stignemo

44 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo