Nove fotografije Jupitera podsećaju na slike Van Goga

Nove fotografije Jupitera podsećaju na slike Van Goga Izvor: AFP/HO/NASA/JPL-CALTECH

Nasina letelica "Junona“ snimila je fascinantne fotografije Jupitera. Fotografije su dobile boje u skladu sa prikupljenim podacima, nakon što su obrađene u posebnim programima.

Jedna od novih fotografija Jupitera podseća na slike Van Goga. Ipak, stručnjaci ukazuju na to da boje na njoj nisu u potpunosti verodostojne.

Na primer, vrhovi Jupiterovih oblaka posmatraču koji bi se nalazio iznad njih ne bi izgledali plavo. Međutim, obrada omogućuje da se vide konture Jupiterove atmosfere koje na mnogim fotografijama nisu ni približno toliko jasne.

"Jupiter je lep i poseban, ali ako mu se previše približite to će biti vaš kraj“, napisao je u svom tvitu britanski grafičar Šon Doran koji se već dugo volonterski bavi obradom Nasinih fotografija.

"Junona“ je fotografije zabiležila 16. decembra 2017. godine, kada je od oblaka bila udaljena 13.345 kilometara, što je malo više od prečnika Zemlje.

Neobrađene fotografije koje stižu sa "Junone“ objavljuju se na stranicama JunoCam,tako da ih mogu obrađivati oni koji to žele.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kole

Ima onu veiku jupu u sjedini.

10 0

Milanx

Jupiterovi atmosferski oblaci a na polovima je viljiva i njegova površina.

4 11

Sasa

Znaci ovo su fotografije Jupitera koje u stvari ne izgledaju tako?

37 10

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo