Mitropolija: Amfilohije rekao istinu, nećete ućutkati Crkvu

Mitropolija: Amfilohije rekao istinu, nećete ućutkati Crkvu Izvor: Printscreen

Ni mitropolitu Amfilohiju, ni patrijarhu Irineju, a ni Crkvi ne pripada pravo da vode državnu politiku, ali im pripada neotuđivo pravo da čuvaju obraz Crkve i dušu ovoga naroda od svakog pokušaja izdaje Kosova i Metohije i čitavog srpskog naroda, navodi se u saopštenju Arhijerejskih protoprezvitera Mitropolije crnogorsko-primorske.

Arhijerejski protoprezviteri Mitropolije crnogorsko - primorske: cetinjski Obren Jovanović, podgoričko-kolašinski Velibor Džomić, podgoričko-danilovgradski Dragan Mitrović, barski Slobodan Zeković, budvanski Boris Radović, bokokotorski Momčilo Krivokapić i hercegnovski Radomir Nikčević saopštili su da je mitropolit Amfilohije svojim stavom o odnosu prema Kosovu i Metohiji rekao istinu koja je "razjarila" Aleksandra Vučića.  

"Mi, naravno, nemamo ambiciju i ne možemo da utičemo na politiku i odluke Aleksandra Vučića, ali imamo pravo da u svojoj Crkvi, kojoj služimo i čiji identitet čuvamo i jedinstvo svedočimo u Crnoj Gori, slobodno, odgovorno i javno kažemo svoju reč o Kosovu i Metohiji, posebno kad je Vučić uputio javni poziv da svako iznese svoje razmišljanje o Kosovu Metohiji. Ta reč neće i ne može biti ugušena, niti će Crkva biti ućutkana bez obzira na sve napade koji dolaze i koji će doći", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "neućutno stoje na stanovištu da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji nepotreban i sa mogućim štetnim posledicama na koje je sa pastirskom brigom ukazao mitropolit Amfilohije".

"Nepokolebivo podržavamo očinsku reč našeg patrijarha Irineja da državnici Srbije ne smeju nikada da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije, jer ono što se silom uzme, to se i vrati, a ono što se pokloni nekome je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti", navodi se u saopštenju.

Navodi se da "mitropolitova reč od koje se kao od groma trese politički vrh Srbije nije ni naručena, niti je opoziciona, a ni politikantska, kako neistinito tvrdi Marko Đurić, nego je isključivo pastirska reč egzarha Sveštenog trona Pećkog".  

"Danas, prvi put na ovakav način, stajemo u zaštitu svog arhipastira, ali pre svega zbog zaštite svoje Crkve koja je, kroz ličnost mitropolita Amfilohija, bezočno napadnuta od najbližih saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića i to Nikole Selakovića, Marka Đurića, Zorane Mihajlović i Aleksandra Vulina", navodi se u saopštenju.  

Dodaje se da "od hajke na mitropolita i bezbožnih uvreda Vučićevih saradnika, a posebno Nikole Selakovića", bitnije je što se na ovom primeru pokazuje intencija da se kosovsko-metohijsko pitanje isključivo predstavi i rešava kao "srbijansko ili, zašto ne reći, beogradskopašalučko, a ne kao svesrpsko pitanje".  

"Nikako ne možemo da shvatimo i prihvatimo tako koncipiran 'unutrašnji dijalog' o Kosovu i Metohiji, koji su odmah svojski pohvalili Edi Rama i Bedžet Pacoli", navodi se u saopštenju.  

U saopštenju se zaključuje da poruku potpredsednice Vlade Srbije Zorane Mihajlović mitropolitu Amfilohiju danas, kao i sličnu patrijarhu Irineju ranije, da "Amfilohije neće voditi državnu politiku" shvataju kao pretnju i poruku Crkvi "kad bude morala da svedoči svoj jedan, jedini, nepromenljivi, vekovni, svetosavski i svetolazarevski stav o Kosovu i Metohiji".    

Komentara 89

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Robin hud

Samo da podsetim ove sto bi rado dali Kosovo da je mnogo ljudi pre njih poginulo da bi to Kosovo bilo Srpsko....i da se ne daje drzava za najk patike.....i da je vas zivot samo jedna sekunda u istoriji jedne zemlje i da nemate pravo da poklanjate ono je neko pre vas stekao jer je to u amanet i za buduce generacije a ne samooo vas...ako zelite nesto da poklonite , pnda poklonite svoj stan ili kucu.....Kosovo je bilo i pre vas i posle vas ce..

5 0

jubenk

Slava Bogu da imamo jos uvek dobre pastire koji znaju Božiji put i Njegovu volju.Svi bu ovakav stav zauzeli od Svetog Save i svih prosvetitelja srpskih pa do patrijarha Pavla.

37 4

Kratka i bezobzirna pamet je svuda...

Svaka crkva i religija su izgubile i obraz i humanost i kredibilitet jos odavno... Verujucem coveku i nisu potrebne njihove usluge! Mogle bi komotno nestati zajedno sa politikom, raznim demokratijama i ostalim vladavinama. Sve je to vec prevazidjeno i istrosheno i loše za čovečanstvo, vreme je vec odavno za budućnost i očuvanje planete i svega živog!

15 20

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo