Oštre osude Amfilohija zbog komentara o Vučiću

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije Radović ponovo je komentarisao vlasti u Srbiji, ovaj put postupke predsednika Aleksandra Vučića. Iz Srbije dolaze oštre osude, kako predstavnika Vlasti, tako i dela opozicije.

Izvor: N1

Služio je liturgiju za upokojenje Vlade Srbije, na odru ubijenog premijera Zorana Đinđića govorio ko se mača lati od mača će i umreti, tvrdio je da srpkinje abortusima ubiju više dece nego što je to činio Adolf Hitler, homoseksualce je poistovetio sa pedofilima, a Paradu ponosa nazvao "smradom sodomskim". Sada se ponovo oglasio, i to na verski praznik, koji naziva i "najradosnijim" - ovoga puta o predsedniku Srbije      

"Sada se bojim da ta njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova. Upravo i da je zato i on promenio svoju ideologiju", izjavio je Amfilohije i intervjuu za gercegnovsku TV Novi.     

Amfilohije je objašnjavao da je potpisao Apel za odbranu Kosova "zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave".

Oštre reakcije prvo su stigle od savetnika predsednika Nikole Selakovića, a potom i potpredsednice Vlade. Oboje insistiraju da su napadi na Vučića motivisani pokretanjem unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i da će se zbog toga u narednom periodu oni i pojačavati.   

"On se bavio čovek vradžbinama. On je govorio o neizvesnim stvarima, o nečemu što nikako nije duh pravoslavlja, duh srpskog pravoslavlja", izjavio je Selaković za RTS.

Zorana Mihajlović je saopštila da "pitanje Kosova ne treba da bude pitanje oko kog će nas bilo ko, pa i mitropolit Amfilohije, deliti na 'izdajnike' i 'patriote', već pitanje oko koga svi treba da se okupimo kako bismo pronašli najbolje rešenje za naše građane i budućnost Srbije".

Iz opozicije, razlicite reakcije. Iz Demokratske stranke poručuju da su napadi na instituciju Predsednika države nedopustivi.    

"Svaka činjenica da neko misli da sme da kleveće druge da su izdajnici i da se to tretira kao sloboda govora je netačna. Jer postoji jasna razlika između verbalnog nasilja i slobode govora. Ovo je verbalno nasilje. I ja ne znam razloge ni motive, da li mu je samo sočno tako da kleveće ljude ili je to propaganda koju želi da koristi, ali kako god bilo, nedopustivo je i zaslužuje reakciju svih u Srbiji", rekla je Gordana Čomić.        

Jedan od bivših visokih funkcionera te partije, a danas vođa Narodne stranke, ogalsio se na Tviteru, kritikujući reakciju iz Predsedništva: "Ovi bi se sutra jednako brutalno i primitivno obračunali i sa Patrijarhom ako im se ne bi dopao jedan njegov preki pogled, a kamoli izjava. Ako treba i sa roditeljima. Ništa im nije sveto"    

Profesor etike na Novosadskom univerzitetu Slobodan Sadžakov smatra da je izjava Amfilohija Radovića pokazatelj sve očiglednijih razlika o budućnosti Kosova unutar srpskog društva.     

"S jedne strane imamo političke snage koje uviđaju da se mora uvažiti realnost, a sa druge strane akteri među kojima je i Amfilohije koji nastoje održati tu mitomansku nacionalističku svest koja je slepa za rešavanje problema i samo ih produbljuje i slede nacionalistički kurs koji je do maksimuma i zakomplikovao pitanje Kosova. Zapravo su to poslednji trzaji velikosrpskog nacionalizma i jedne promašene politike koja ne vodi nikud", smatra Sadžakov.  

Aleksandar Vučić nije komentarisao intervju Amfilohija Radovića. Ali je najavio da će o tome govoriti za šest dana.

Komentara 120

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Avram

Amfilohije je u pravu. Ne treba biti mnogo pametan i dalekovid da se vidi gde sve ovo vodi. Par cinjenica: - Odluka o Kosovu i Metohiji ce mnogo boleti Srbe i nece im se svideti ali cu je ja gurati i izgurati kao buldozer. (Koja odluka moze da zaboli Srbe? Priznanje!!!) - EU nema alternativu (Ulaskom u EU preuzimaju se obaveze koje namece EU a to su istovetne politicke odluke (sankcije rusiji), povlascen odnos u trgovini samo sa clanicama EU (Gubitak tih povlastica sa Rusijom je neminovan, primer: Grcka, Spanija, Portugalija, Bugarska.. kojima nije bas prijatno zbog tih odluka ali moraju)). I da li sada Amfilohije govori istinu ili ne ili cemo svi zabiti glavu u pesak i praviti se da je lud kao sto smo se pravili slepi kada je predhodna vlast sklonila Artemija i proglasila ga lopovom.

10 1

srle

gubitak Ruskog trzista je patuljasta stvar kada se uporedi sa lakocom pristupa EU trzistu. EU nema alternativu u smislu najboljeg dila. Sa sistemima na istoku, ukljucujuci i Kineze, odnos je jos vise eksploatatorski.

1 3

Peca

Koliko moraš da ne znaš da izjaviš "Opelo za upokojenje vlade Srbije"??????????!!!!!!!!! Opelo može da se drži za upokojenje Vlade Jovanovića, Petrovića ili kako god, ne za živog čoveka ili još gore za neku državnu instituciju!!!!! Otpevao sam bezbroj obreda opela i odgovorno tvrdim da ne postoji ni jedna molitva koja proklinje, ne samo u opelu, nego uopšte u Hrišćanstvu. Preselili ste sisteme vrednosti iz rijaliti programa u političku stvarnost. Zato ih i ne ukidate.

11 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo