Preminuo bivši predsednik Tojote zaslužan za njen uspon

Preminuo bivši predsednik Tojote zaslužan za njen uspon Izvor: REUTERS/Mike Blake

Nekadašnji predsednik japanske kompanije Tojota, Tacuro Tojoda, koji ju je predvodio tokom uspona u svetski vrh proizvođača automobila, umro je u 88. godini.

Tojoda, sin osnivača kompanije, umro je 30. decembra od upale pluća, saopštila je Tojota.

Bio je sedmi predsednik Tojote, do 1995. godine, ali je i posle toga radio na drugim pozicijama, uključujući savetničku, na kojoj je bio do smrti. 

Imao je veliku ulogu u formiranju zajedničke kompanije Tojote i američkog Dženeral motorsa, nazvane NUMMI, koja je počela proizvodnju automobila 1984. godine. U to vreme to je bio pionirski poduhvat međunarodne saradnje u automobilskoj industriji. 

Tojoda je bio prvi predsednik kompanije NUMMI, poznat po nastojanju da objedini Tojotinu poslovnu kulturu izuzetne efikasnosti, timskog rada i osnaživanja radnika, s američkom kulturom, uključujući nove odnose uprave i radnika. 

Osnivači kompanije stavili su u njen naziv slovo "T" umesto slova "D" iz prezimena, jer se smatralo da to slovo donosi sreću. 

Tacuro Tojoda je od 1953. godine radio u Tojoti, koja je danas, po broju prodatih vozila na godišnjem nivou, jedan od najvećih svetskih proizvođača automobila, uz Folksvagen, Dženeral motors i Reno-Nisan.

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Alex

Tojota ocajna da ne moze biti ocajnija enterijer kao da je star 30 godina neprate bmw audi nikako ccc nikad nece biti tojota auto

1 17

ArchiKes

zao mi te je sto tako mislis. Kad bi se malo bolje informisao o Toyoti i kad bi se sam uverio...ne bi tako nikad pricao. A za Leksusa i da ne pomisljam da ti nesto kazem. Toyoti je bar 10-tak godina ispred svih!

0 0

Petar

Ja vozio Avensis, Land Crusier I sada Yaris I sva su kola vrhunska. Neka mu je laka zamlja.

21 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo