RGZ: Novi IT sistem u katastru sprečava malverzacije

RGZ: Novi IT sistem u katastru sprečava malverzacije Izvor: N1
(ilustracija)

Služba za katastar uvela je novi unapređeni informacioni sistem za katastar nepokretnosti u 17 beogradskih opština, a od ponedeljka će početi njegovo sprovođenje u Nišavskom okrugu, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Direktor zavoda Borko Drašković rekao je agenciji Beta da je to najveća antikorupcijska mera koju katastar primenjuje i da će njome biti povećana pouzdanost i transparentnost, kao i da će se sprečiti malverzacije jer svaki rad službenika ostavlja digitalni trag, "tako da građani nikada neće biti u situaciji da sumnjaju u pouzdanost".

"Ostaje trag da li je urađeno ispravno ili neispravno. Neće moći da se izgubi predmet, da se ne zna kod koga je, da se podmetne drugom službeniku da nešto potpiše. Omogućava da pratimo rad sistema na celoj teritoriji Srbije. Imaćemo uvid u tok svakog predmeta u Srbiji i svaki građanin će moći da dobije informaciju preko interneta ili kol centra", rekao je Drašković. 

On je rekao da će ako sve bude po planu novi IT sistem biti uveden u svim okruzima do aprila ove godine. Drašković je kazao da je to prva faza sređivanja zemljišne administracije, koja uitiče na privredni rast Srbije i koja, prema određenim istraživanjima, može da podigne bruto-društveni proizvod i do sedam odsto, kada se završi reforma zemljišne administracije, ali i da poboljša poziciju Srbije na Duing biznis listi. Izrada novog IT sistema realizuje se u okviru projekta "Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji" uz podršku Svetske banke.

"Dok traje uvođenje dokument menadžment sistema u RGZ svi zaposleni neće koristiti dane godišnjeg odmora radi što efikasnijeg uvođenja sistema, što podrazumeva ne samo složenu instalaciju sistema već i njegovu punu primenu", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da se u Nišu tokom uvođenja sistema ne očekuju gužve ili prekid rada.

Komentara 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

domicilna nistarija

Baza se brise i menja, pa jos ako dodje Dijana sa busilicom da "edituje" podatke na diskovima... Zloupotrebicete sve sto mozete.

28 3

Violeta

Ma kako da nece. Doduse kod nas se evidencijama i raznim statistikama redovno povecava i bdp i zaposlenost. Samo se promeni formula i mi odmah u plusu. Nego kako ce ova evidencija povecati promet? Jeste to opet planirali neku veliku prodaju drzavne imovine pogodnim firmama ili fizickim licima? Kako upis mog stana povecava bdp?

22 1

Pitagora

Ko je lud da u ovo poveruje kad resavanje po zalbi na prvostepeno resenje traje preko godinu dana.Kakvo crno povecanje Bdp-a?!

36 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo