Postupak protiv Ministarstva zbog nabavke službenih vozila

Postupak protiv Ministarstva zbog nabavke službenih vozila Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak oko nabavke automobila preko ustanova socijalne zaštite i gerontoloških ustanova, koje kasnije, bez nadoknade, koristi Ministarstvo rada.

Agencija za borbu protiv korupcije, na osnovu indicija da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obnavlja svoj vozni park na taj način što ustanovama socijalne zaštite i gerontološkim centrima prebacuje sredstva za nabavku automobila, koji potom, po izvršenoj kupovini automobila, iste ustupaju Ministarstvu na korišćenje bez nadoknade, formirala predmet po kojem je postupanje u toku, navodi se u odgovoru Agencije za N1.

Ovo pitanje pokrenuto je nakon što je utvrđeno da je ministar rada Zoran Đorđević na miting SNS u Negotinu išao automobilomkoji, prema saznanjima lista Danas, pripada Zavodu za vaspitanje dece i omladine iz Beograda, a ne Ministarstvu.

Ministar je tada, vraćajući se sa mitinga, doživeo saobraćajnu nezgodu.

Folksvagen namenjen za prevoz dece kupljen je u decembru pretprošle godine, ali nikada nije stigao u Zavod, jer je mesec dana posle toga ustupljen Ministarstvu na korišćenje, nakon toga je izvestio list Danas.

Kako su ranije rekli iz Transparenstnosti Srbija, posla bi, povodom ovog pitanja, mogla da ima i Državna  revozorska institucija - da utvrdi ko je, u koje svrhe i od kojih budžetskih razdela kupio vozila, ko im je vlasnik, a ko korisnik, a slučaj, dodaju, osim političkih otvara i moralna pitanja.

Inače, ovo nije jedini slučaj. Novinar "Južnih vesti" Stefan Marković, u martu ove godine, objavio je tekst u kome je otkrio kako je Ministarstvo za rad uprkos merama štednje, nabavilo novo vozilo uplatom novca niškom Gerontološkom centru koje je, osim kupovine, za njih o svom trošku čak i zatamnilo stakla.

"Ustanova kupuje kola koja nisu svrsishodna za tu ustanovu, jer prosto ne treba Gerontološkom centru 'Škoda supreb' od 35.000 evra sa zatamnjenim staklima, a onda sam taj proces da oni vraćaju ta kola nazad u Ministarstvo. Pritom postoji uredba iz 2008. ili 2009. godine kojom je definisano da Vlada Srbije i Ministarstva ne smeju da kupuju nove službene automobile", rekao je za N1 ranije Marković.

Korišćenje službenih vozila

Nakon informacije da je ministar rada Zoran Đorđević imao saobraćajnu nezgodu dok je sa predizbornog mitinga u Negotinu putovao na predizbornu konvenciju u Kostolcu, organizacija Transparentnost Srbija ukazala je na potrebu uređenja oblasti korišćenja službenih automobila.

Agencija za borbu protiv korupcije odgovorila je N1, u vezi sa tim pitanjem, da na osnovu Uredbe o korišćenju službenih vozila pravo na službeno vozilo visoke klase na stalnom korišćenju sa stalnim vozačem imaju predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednik Vlade, potpredsednici Vlade, ministri, predsednik Ustavnog suda i predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

"S obzirom na to da ministri, na osnovu ove uredbe imaju pravo na službeno vozilo visoke klase na stalnom korišćenju sa stalnim vozačem, Agencija za borbu protiv korupcije je još 2016. godine dala mišljenje u kome je ocenila da ministri, odnosno navedeni funkcioneri iz uredbe korišćenjem službenog vozila i vozača u toku predizborne kampanje ne postupaju suprotno odredbama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije", saopštili su iz Agencije.

S druge strane, kako navode, funkcioneri koji nisu obuhvaćeni navedenom uredbom, ne mogu da koriste javne resurse, a skupove na kojima učestvuju i susrete koje imaju u svojstvu funkcionera - za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata.

Danas je objavio da su, pored Đorđevića, u kombiju bili i njegova savetnica Sanja Nikolić, pomoćnica Biljana Barošević, državni sekretari Ministarstva Srbislav Cvejić i Nenad Nerić i dvojica pripadnika jedinica Kobri, od kojih je jedan vozio.

Komentara 50

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Djokica

Drzavne pare iz budzeta date preduzecima da pokrenu proizvodnju kao subvencije trose se na kupovinu putnickih automobila , za njihovo odrzavanje i najveca stavka gorivo jer se automobili voze i van radnog vremena.Ima mnogo onih koji zavuku crevo u rezervoar sluzbenog automobila i utoce benzina za svoj privatni auto.Smo u "Kolubari" dnevno se potrosi 5000 litara benzina a toje 750000 dinara.Za mesec dana racunajuci samo radne dane i dezurstva potrosi se ravno17250000 dinara a za godinu dana 207000000dinara.To je samo u jednom delu EPS .i to troskovi benzina da ne pricamo o troskovima registracije o odrzavanja zamena zimski pa letnjih guma i sl. Zato su smanjene plate radnicima penzije a povecani porezi.Sta je uradio ministar Antic i direktor EPS Grcic da smanje ove nepotrebne troskove.Jos apsurd da bude veci svima onima koji voze sluzbene automobile placena je karta za prevoz autobusima.

12 2

Boban

Kad pogledas neke ministre deluje mi da gledam "Al kapone" Ni on(Al Kapone)nije bio toliko prepotentan,a pao je gde se nije nadao(porez,kupovina stana)npr.

8 1

Akron

Drzava steze kais sirotinji,izvolite povedite disciplinske postupke protiv vasih ministara ako treba i krivicne jedini spas je u departizaciji preduzeca,pogledajte slucaj direktora uprave carina koliko godina je vd a pogledajte stanje u sluzbi.

8 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo