Promenjen sistem bodovanja za upis u srednju školu

Promenjen sistem bodovanja za upis u srednju školu Izvor: N1

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković izjavila je da je promenjen sistem bodovanja za upis u srednje škole i da će sadašnji i budući osmaci iz škole moći da ponesu najviše 60, a da će na završnom ispitu moći da osvoje još maksimalno 40 poena.

Nedeljković je za Blic rekla da se ministarstvo i ranije zalagalo za promenu upisne politike, jer su želeli da vrednuju više znanje koje đaci pokažu na testu, pošto je "jagma za ocenama u školi postala teret i za đake, nastavnike i roditelje".

Ona je precizirala da će ispiti iz srpskog i matematike nositi po 13 bodova, a kombinovani test 14 bodova, kao i da će na testu biti više pitanja otvorenog tipa.

Do sada su đaci za uspeh iz škole dobijali 70 bodova, dok se matura vrednovala sa 30 bodova.

Komentara 62

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milovan

Prijemni je cista glupost , nisam ni znao sta da upisem posle osnovne ,tek posle drugog razreda srednje sam video sta me privlaci ,ali onda je bilo usmereno obrazocaje pa sam iz gradjevinske presao na PTT saobracanju kasnije sam i studirao zavrsio telekomunikacije ,,da je cista glupost je dokaz i moj sin zavrsio stednju tehnicku video da ga ne znima sada vec druga godina prava a do zakljuckaa dosao u drugoj godini srednje skole,kad razgovaram sad sa cerkom sta da upise od ove godine pojma nema ,sto je i za ocekivanje ,jedini rezultat svih reformi posle 90 je sve manje znanje iz osnovne u srednju iz srednje na fakultet .Jednostavno recite da vam ne treba skolovan kadar vec oni koji ce eto van svoje volje zavrsiti nesto i raditi sto moraju da prezive i vodece se kao kv radnici a raditi ono sto ne volis i ne zanima te isto ti je kao i ne raditi jer nema ucinka ,onaj ko ima matrialnu mogucnost taj moze se i otrgnuti od ovog dirigovanog sistema tek posle srednje skole ako normalno ne izgubi motivaciju za te tri ili cetiri godine naturenog zanimanja za koje nema nikakvo interesovanje

2 0

Srednjoškolac

Ljudi možete kriviti obrazovni sistem i u tome se potpuno slazem.U toku skolovanja se mnogo poklanja i u tome se slažem.Ali uvek postoje izuzeci zar ne?

10 1

Sandra

Sve dok ne postoji sistem vrednovanja uspeha rada nastavnika i odgovornost za los rad, nece biti ni znanja. Prosek odeljenja na kontrolnom 2 i nikom nista. Sta cemo sa onim nastavnicima "bog zna za 5, ja za 4, vi za 3 i manje". Svi ih poznajemo bar dvoje. Deca su konstantno na proveri, sto ne bi i nastavnike proverili malo.Dozvoljava li gospodin ministar takve u svojoj privatnoj skoli?

38 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo