Alkohol oštećuje ćelije i može da uzrokuje tumore

Alkohol oštećuje ćelije i može da uzrokuje tumore Izvor: Shutterstock

Alkohol oštećuje ćelije zadužene za proizvodnju nove krvi, rezultati su najnovije studije koja objašnjava vezu između konzumiranja alkohola i bolesti raka.

Eksperti već dugo upozoravaju da konzumiranje alkohola doprinosi pojavi sedam vrsta raka – usta, grla, grkljana, jednjaka, grudi, jetre i debelog creva.

U novom istraživanju, naučnici su davali miševima razblaženi alkohol poznat kao etanol. Oni su zatim analizom hromozoma i DNK utvrdili genetska oštećenja uzrokovana acetaldehidom, hemijskom supstancom koja se proizvodi kada telo obrađuje alkohol, navodi AFP.

"Oni su utvrdili da acetaldehid može da razbije i ošteti DNK unutar matičnih ćelija krvi što dovodi do poremećaja hromozoma i trajne izmene strukture DNK unutar tih ćelija", saopštio je britanski Centar za istraživanje bolesti raka, koji je pomogao u finansiranju istraživanja.

Oštećenje DNK može da vodi umiranju ćelija, ali i da izazove prirodnu reakciju organizma za obnovu. Međutim, ako DNK nije "popravljen" kako treba, onda nastaje rak.

Kada dođe do oštećenja matičnih ćelija, to vodi pojavi raka, kažu istraživači.

"Dok se neka oštećenja ćelija dešavaju slučajno, naše istraživanje ukazuje da konzumiranje alkohola može da poveća rizik od tog oštećenja", rekao je jedan od autora Ketan Patel iz Laboratorije molekularne biologije u Kembridžu.

Komentara 31

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Bob Logičar

Moja prababa je celog života pila po dve ujutru ,jednu natašte srca a drugu uz kafu , pre ručka jednu a čaša vina uz ručak posle podne nije baš ,samo kad su slave ili tako kad neko dođe ,a često se dolazilo.E sad propušila je relativno kasno u pedesetim, i dosta se pridržavala postova , dok je mogla . Dakle nekoliko rakijica dnevno i malo vina. A što Vam ovo pišem !? Pa bre živela 106 godina. !!! A ? I šta sad ? Aklkohol ne valja . Može bit . Al nas ubi : nervoza ,radijacija,stres,besparica ,neke nove bolesti , pesticidi ,herbicidi ,i ostali cidi. A kad pogledaš još je Loša govorio " bolje biti pijan nego star" . A najbolje i jedno i drugo

13 3

Rade

E sad uporedi broj baba koje su pile i doživele 106 sa brojem duplo mlađih ljudi koji su umrli direktno zbog alkohola.

1 1

Nenad

Ne može alkohol da ošteti i ubije čoveka koliko to može muškarac i žena. Počev od poverenja do zabijanja nož u leđa.

11 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo