Berlin za plave šlemove u Ukrajini pre izbora u Rusiji

Berlin za plave šlemove u Ukrajini pre izbora u Rusiji Izvor: Reuters

Berlin želi da sporazum o raspoređivanju plavih šlemova na istoku Ukrajine bude postignut pre ruskih predsedničkih izbora u martu, rekao je u Kijevu nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel.

"Želeo bih da čvrsto primirje ne zavisi od izbora u Rusiji i nadam se da ćemo usvojiti realističan mandat (...) za misiju UN pre ruskih izbora", izjavio je Gabrijel.

Prema njegovim rečima, ta misija mora biti "dobro naoružana" i raspoređena "u celoj zoni sukoba a ne samo na liniji fronta". Nemačka je jedan od sponzora mirovnog procesa za Ukrajinu, a podržava pozicije Kijeva i SAD.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine i nekadašnji ambasador te zemlje u Berlinu Pavlo Klimkin izjavio je da bi Rusija mogla da organizuje "vojne provokacije" s približavanjem izbora.

Rusija je predložila rezoluciju o raspoređivanju misije na istoku Ukrajine ali ona nije prihvaćena.

Nasuprot predlogu Moskve, Kijev želi plave šlemove na celom području sukoba, a posebno na granici s Rusijom da bi se, prema ukrajinskim vlastima, sprečio ulazak u Ukrajinu oružja i naoružanih Rusa.

U sukobu ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih pobunjenika u Donbasu poginulo je više od 10.000 ljudi.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

AntoBot

Mozda bi bilo tako jednostavno, po principu "mi zelimo", kad se ne bi i Rusi pitali. A manje je bitno da li posle ili pre izbora. Putin pobedjuje u martu. Znaju Rusi kako da glasaju.

7 5

Bandzo

Kako Nemci stite svoje saveznike iz prethodnih ratova,samo ovaj put mislim da su naleteli na nesto tvrdji orah.

9 1

Plavi Slemovi

Stitice ih kao Srbe u SAO Krajina nekada.

10 4

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo