Zatvori

Ekološka mera u Grčkoj - plaćanje plastičnih kesa

Ekološka mera u Grčkoj - plaćanje plastičnih kesa Izvor: Pixabay

Grci, veliki potrošači do sada besplatnih plastičnih kesa, od 1. januara moraju da izdvoje 0,04 evra po kesi, a ta mera treba da obeshrabri njihovo korišćenje u skladu sa evropskim propisima, saopštilo je ministarstvo za životnu sredinu.

Grci troše oko 400 kesa po stanovniku godišnje, dok je prosek u EU 280.

"Cilj je da se dostigne broj od 90 plastičnih kesa debljine 15 do 50 mikrona po osobi, što je u skladu s propisima", rekao je funkcioner tog ministarstva.

Prva mera je uvođenje cene, a ako to ne uspe, 2019. kese će poskupeti na 0,07 evra.

U slučaju neuspeha, od 2020. plastične kese biće zabranjene.

Plastične kese su zabranjene u više od 35 zemalja sveta.

Tagovi: Grčka , kese , plaćanje , ekologija

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

KP

Ovo je po meni, opet klasicna zamena teza. Mi smo krivi sto zagadjujemo okolinu. A probajte da zabranite proizvodjacima I trgovcima da pakuju proizvode u plastiku ili neku drugu ne razgradivu ambalazu, da li ce bilo koja drzava uspeti u tome. Radi se o njihovoj zaradi. Plastika je, ne znam koliko puta, jeftinija za proizvodjaca umesto povratne I zamenljive ambalaze. Zato razmislite da li smo (osim uopsteno nekulture) samo mi, potrosaci, krivi za zagadjivanje okoline. I jos nesto, prvo platimo tu stetnu ambalazu a posle je besplatno dajemo na reciklazu da ne bi zagadjivali okolinu. Nesto mi tu ne klapa.

0 1

Zorki

Otvoriti domaću fabriku cegera..papirnih kesa i zabraniti plastične kese.

4 1

Slađana Prodanović-Mićić

Goblin@Da,tačno je da je domaće vaspitanje,ali ima i nešto drugo.Generacijama kada se plaća kazna,nered se iskoreni.Ali ipak bi trebala naša država da s vremena na vreme pusti reklame da se čovek makar jednom dnevno treba okupati,a ne nedeljno kako to većinom rede...uđite u gradski prevoz!!!!

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo