Ekološka mera u Grčkoj - plaćanje plastičnih kesa

Ekološka mera u Grčkoj - plaćanje plastičnih kesa Izvor: Pixabay

Grci, veliki potrošači do sada besplatnih plastičnih kesa, od 1. januara moraju da izdvoje 0,04 evra po kesi, a ta mera treba da obeshrabri njihovo korišćenje u skladu sa evropskim propisima, saopštilo je ministarstvo za životnu sredinu.

Grci troše oko 400 kesa po stanovniku godišnje, dok je prosek u EU 280.

"Cilj je da se dostigne broj od 90 plastičnih kesa debljine 15 do 50 mikrona po osobi, što je u skladu s propisima", rekao je funkcioner tog ministarstva.

Prva mera je uvođenje cene, a ako to ne uspe, 2019. kese će poskupeti na 0,07 evra.

U slučaju neuspeha, od 2020. plastične kese biće zabranjene.

Plastične kese su zabranjene u više od 35 zemalja sveta.

Tagovi: Grčka , kese , plaćanje , ekologija

Komentara 28

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

KP

Ovo je po meni, opet klasicna zamena teza. Mi smo krivi sto zagadjujemo okolinu. A probajte da zabranite proizvodjacima I trgovcima da pakuju proizvode u plastiku ili neku drugu ne razgradivu ambalazu, da li ce bilo koja drzava uspeti u tome. Radi se o njihovoj zaradi. Plastika je, ne znam koliko puta, jeftinija za proizvodjaca umesto povratne I zamenljive ambalaze. Zato razmislite da li smo (osim uopsteno nekulture) samo mi, potrosaci, krivi za zagadjivanje okoline. I jos nesto, prvo platimo tu stetnu ambalazu a posle je besplatno dajemo na reciklazu da ne bi zagadjivali okolinu. Nesto mi tu ne klapa.

0 1

Zorki

Otvoriti domaću fabriku cegera..papirnih kesa i zabraniti plastične kese.

4 1

Slađana Prodanović-Mićić

Goblin@Da,tačno je da je domaće vaspitanje,ali ima i nešto drugo.Generacijama kada se plaća kazna,nered se iskoreni.Ali ipak bi trebala naša država da s vremena na vreme pusti reklame da se čovek makar jednom dnevno treba okupati,a ne nedeljno kako to većinom rede...uđite u gradski prevoz!!!!

4 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo