Makron najavio zakon protiv "lažnih vesti"

Makron najavio zakon protiv "lažnih vesti" Izvor: Reuters/Eric Vidal

Francuski predsednik Emanuel Makron izneo je nacrt zakona o borbi protiv "lažnih vesti" na internetu tokom "izbornih perioda", u poluskrivenoj aluziji na ruske medije RT i Sputnjik.

"Razvićemo naš pravni sistem da bismo zaštitili demokratski život od lažnih vesti", rekao je Makron.

On je neposredno posle svog izbora u maju ta dva ruska medija ocenio kao "organe uticaja".

Makron je takođe najavio da će ovlašćenja regulatornih tela "biti povećana zbog borbe protiv svakog pokušaja destabilizacije koji učine televizije po kontrolom ili uticajem stranih država".

"To će omogućiti (...) odbijanje da se zaključe sporazumi sa takvim televizijama, suspenziju ili poništavanje sporazuma i uzimanje u obzir svih sadržaja tih servisa, uključujući i one na internetu", naveo je francuski predsednik.

On je na konferenciji sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u maju optužio RT i Sputnjik da su širili "sramne neistine" i "lažnu propagandu".

Obe medijske kuće imaju sajtove na francuskom jeziku, a RT je u decembru pokrenuo i televiziju.

 I objava na društvenim mrežama hiljada internih dokumenata iz Makronove kampanje osuđena je kao pokušaj "destabilizacije demokratije, poput one viđene u SAD".

Makron je napao "propagandu vođenu kroz hiljade naloga na društvenim mrežama" koja se "momentalno širi celim svetom, na svim jezicima, izmišljotine smišljene da bi ukaljale političara, javnu ličnost, novinara".

Prema njegovim rečima, "sadržaj zakona biće razrađen u nedeljama koje dolaze".

Takođe, "te platforme imaće obavezu veće transparentnosti svih plaćenih sadržaja da bi se otkrio identitet naručilaca i onih koji ih kontrolišu, ali i da bi se ograničila količina takvog sadržaja".

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ribar

Znaci puna kontrola medija.Demokratija.

5 8

Markos

Cenzura. Pre par decenija ni u "ludilu" nisam slutio da ću poželeti da ponekad pročitam ili vidim vesti iz ruskih medija. Ako ne možeš da ih pobediš ukini ih.

4 10

Antirusofil

Nije Vam logika baš dobra, ili niste shvatili suštinu.

3 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo