Da li je potrebna odbrana Srba deklaracijom?

Nova godina donosi Srbiji i Republici Srpskoj novu deklaraciju. Novi rok za njeno usvajanje je Sretenje. Najavljuje ga predsednik Republike Srpske i objašnjava da će deklaracija zapravo biti aneks sporazuma.

Izvor: N1

 "Formalni dokument će se zvati Aneks sporazuma o paralelnim vezama, jer mi želimo da to usvoje dva parlamenta i da se to potpiše", rekao je Milorad Dodik.

Dok se čeka potpis, javnost u Srbiji podeljena oko toga da li je odbrana Srba deklaracijom uopšte potrebna. Čedormir Antić nema dilemu da jeste, ali ne ovakvom deklaracijom.

"U prvom trenutku je najavljena kao nekakav temeljac nove državne politike prema milion i 750 hiljada Srba koji žive u regionu izvan granica Srbije. Međutim, mi sada vidimo da to nije to. Tu je reč o zaštiti kulture, o zaštiti pisma", kaže istoričar Čedomir Antić.

"Taj dokumet je zapravo dugo najavljivani Memorandum 2 i on sadrži slične floskule i sličan nivo političke nepismenosti i neodgovornih političkih namera pre svega onih koji su sastavljali taj tekst", smatra istoričar Nikola Samardžić.

Iako tekst nije objavljen, predsednici Srbije i Srpske ranije su obznanili šta će biti okosnica Deklaracije o opstanku Srba.

"Deklaracija o opstanku Srba"

1. Pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličkog pisma
2. Pravo na izučavanje i negovanje srpske kulture
3. Pravo na izučavanje srpske istorije i negovanje herojskih i slobodarskih tradicija srpskog naroda
4. Pravo na izučavanje nacionalne geografije
5. Pravo na očuvanje i zaštitu kulturno-istoprijskog nasleđa srpskog naroda na njegovom kulturnom prostoru
6. Pravo na informisanje na srpskom jeziku

"To je tekst, mislim kako bi rekao, to je stvar potpuno benigna", rekao je Aleksandar Vučić u avgustu 2017. godine.

Da će biti onih koji će tekst shvatiti maligno, sagovornici N1 nemaju dilemu.

"Nadam se da je taj dokument loklanog, privremenog karaktera namenjen jednoj konkretnoj političkoj svrsi a to je zaštita režima Milorada Dodika u BIH", smatra Nikola Samardžić.

Čedomir Antić veruje da će odbrana Srba na papiru, dobro poslužiti i Aleksandru Vučiću.

"Mi vidimo da predsednik Vučić to čini više nego njegovi prethodnici, od Miloševića do Tadića, pa čak i Nikolića. Više stavlja nacionalne i državne interese u funkciju sopstvenog izbora. Temelj svih njegovih delovanja je njegovo mesto u SNS i njegova potreba da neprekidno vodi stranačku kampanju za neke izbore", kaže Čedomir Antić.

Ove godine - Vučićevu stranku očekuju beogradski, a Milorada Dodika opšti izbori u BIH.

Komentara 78

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Slađana Prodanović-Mićić

Dušan Kalinić@Poštovani,jako sam ponosna što sam dođoškinja.Samim tim ne želim da komšiji crkne krava,ne pljujem po ulici,ne smrdim....

0 1

Alibi

Neverovatno kako prizemnim stvarima se bavimo, odnosno naše vođe. Sve što sadrži deklaracija to imamo već 100 godina, a sad na primer tražimo pravo da na srpskom jeziku učimo geografiju. Gde smo to ugroženi. EU, zna se, ima 4 službena jezika, a zemlje EU, svaka za sebe, a bez nas osim Slovenije i Hrvatske. Da li deklaracija traži da Slovenija prizna srpsku nacionalnu manjinu? Ne, to naše vođe ne interesuje. Da li hoće da spreče novina u Hrvatskoj štampanih ćirilicom ili lupanje ćiriličnih natpisa? Nije ni to. Da li hoće tražiti da Srbi imaju ta prava u Crnoj Gori jer su po broju blizu Crnogorcima? Hoće li tražiti da Njegoš bude srpski pisac kao i Meša Selimović, jer su se oba tako decidirano izjasnili? Šta tražiti od Bošnjaka kad im jezik priznajemo kao varijantu srpskog? Ništa od toga, a možda i hoće, ali samo populistički. Ono što je najvažnije vođama trajaće uglavnom manje od godinu dana, a cilj celog igrokaza je očuvanje režima Mila(!) Dodika na izborima u oktobru. Tu će se ugraditi i Vučić koji šestu godinu neprekidno vodi izbornu kampanju.

1 1

Zaklina

Bolje i to nego da Vulin digne avijaciju i popali Fapove!!!😂

13 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo