Stiže li nas postpraznična depresija?

Iako tek predstoje Božić i pravoslavna Nova godina, vrhunac praznične euforije je prošao sa starom godinom. Povratak u svakodnevicu - podsećaju stručnjaci - donosi postprazničnu depresiju. Proverili smo jesu li već stigli dani neraspoloženja?

Izvor: N1

Iz krajnosti u krajnost. Nekoliko dana novogodišnje euforije. A onda tu lepotu, doslovno preko noći, nova godina odnese i donese pustoš  na ulicama. Rečnikom psihologije, stigli su dani post praznične depresije. Ipak, u glavnoj prestoničkoj ulici sve sami pozitivci - negiraju da je s povratkom u rutinu stiglo neraspoloženje.

"Za sada nema, za sada još vlada euforija", "Videćemo možda u februaru, ali za sad ne!", "Naprotiv, radujem se!", "Ipak vas Nova godina malo ipak izvuče iz nekog lošeg raspoloženja koliko god da imate nekakvih problema", kažu građani.

Dakle, gotovo jednoglasno u centru Beograda pobijaju tezu o depresiji posle praznika. Svi do jednog.

I oni koji kažu da su depresivni, ipak nisu mrzovoljni - što bi trebalo da bude simptom post praznične depresije uz neraspoloženje, nedostatak energije i nervozu.

Struka tvrdi da je retko ko ovih dana oko nas u dobrom raspoloženju. Tačnije, da čak 90% posle praznika sklizne u neraspoloženje.

Psihijatri objašnjavaju: s depresijom koja dolazi posle praznika nosi se samo mali postotak svesnih da posle slavlja život dolazi vrlo brzo.

"Nikome život nije tako idealan da posle tog nerealno veselog stanja, jer budimo realni, praznici su nerealno vesela stanja, samim tim što nas vraćaju u tu neku poziciju deteta, a znamo da dete slabo percipira realnost, tako da posle praznika ulazimo ponovo u kožu odraslog, ulazimo u uloge našeg života i to nama generalno ne može prijati", kaže Milan Milić, psihijatar - psihoterapeut.

Psihoterapeut sagovornik N1 kaže da oscilacije koje praznici donose u svakodnevicu jesu stresne, ipak, ne i fatalne.

"Idemo dalje, veselo i napred!", kaže jedan stariji Beograđanin.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nenad-EU

Mene stiže kad 10 min čitam komentare na srpskim portalima a onda dođem u Srbiju pa vidim da nije baš toliki mrak.

0 0

S lobodan

Stižu samo prazni džepovi.

6 0

Peon

Provozajte se gradskim prevozom i gledajte pogled i izraze lica putnika. Prazno, bez zivota i bez nade. Zabrinuti i tuzni, nigde osmeha. O kakvoj euforiji i radosti vi pricate. Nase nade su odavno utihnule

22 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo