Severna Koreja učestvuje na Zimskim igrama u Južnoj Koreji?

Da li je novogodišnji govor predsednika poslednje komunističke diktature prekretnica u spoljnoj politici izolovane zemlje? Iako je podsetio na crveno dugme za lansiranje koje mu je uvek na dohvat ruke, Kim Džong Un je nagovestio i mogućnost učešća severnokorejskog tima na Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji.

Izvor: N1

Predlog je u Seulu naišao na pozitivan odjek i dva dana kasnije između dve Koreje je uspostavljena telefonska linija, posle prekida koji je trajao dve godine.

"Vlada pozdravlja pozitivan odgovor Severne Koreje na naš predlog da normalizujemo pograničnu telefonsku liniju. Konsultovaćemo se sa Severnom Korejom po pitanju svih predloga koje imaju, putem ponovo uspostavljene telefonske linije", kaže Baik Tae-Hjun, portparol ministarstva Južne Koreje.

Potez Kim Džong Una pozdravili su i Japan i Kina.

"Učešće Severne Koreje na igrama u Pjongčangu šalje pozitivnu poruku. Kina pozdravlja i podržava napore dve Koreje da uspostave bilateralne odnose, i iskoriste prilike da smanje tenzije na korejskom poluostrvu", kaže Geng Šauang, portparol kineskog Ministarstva diplomatije.

Nagoveštaj otopljavanja odnosa na korejskom poluostrvu u Vašingtonu je dočekan sa dozom skepse. U Stejt Departmentu se strahuje da Kim želi da zavadi SAD sa njihovim saveznicima na Dalekom istoku.

"Ukoliko dve zemlje odluče da razgovaraju, to će biti samo njihov izbor. Mi imamo snažnu saradnju sa Južnom Korejom i sa Japanom, to snažno savezništvo traje već mnogo, mnogo decenija. I to se nije promenilo. Možda Kim Džong Un pokušava da unese razdor između naše nacije i Južne Koreje. Mogu da vas uverim da se to neće desiti. Vrlo smo skeptični po pitanju Kim DŽong Unove spremnosti na pregovore", kaže Heder Nauert, portparolka Stejt Departmenta.

Novi predsednik Južne Koreje Mun je, međutim ne deli proamerički entuzijazam svojih prethodnika - od kad je stupio na dužnost u maju prošle godine, on se zalaže za politiku razumevanja sa severnim susedom i distanciranja od SAD-a.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

pprvi dan skole u Svedskoj

Bilo bi lepo da se dogovore,ali treba imati u vidu otrovno delovanje rusije i kine!

1 7

Marko

Pravi i jedini put je mir i saradnja sa svima bez uticaja velikih sila sa strane.To se nekad zvalo,da podsetim: miroljubiva,aktivna koegzistencija i bilo je 30-40 godina moto veoma uspešne spoljne politike na ovim prostorima u Titovoj Jugoslaviji.U to vreme imali smo dobre odnose sa obe supersile i većinom drugih zemalja u svetu a Tito nije pričao koliko puta se sa kim rukovao i koliko minuta pričao.Veoma mnogo i veoma često i to sa uspehom.To je jedini put i za dve Koreje nastale podelom jednog naroda napravljenom za potrebe velikih sila.

1 1

Dr Milojko

Najvažnija stvar za Koreance je da sistematski rade na ujedinjenju. Jedinstvena država bila bi moćna, ekonomski jaka, skoro kao Japan. Ali to ne odgovara ni jednoj od velikih sila, pa zajedno zamajavaju narod po vašarskom principu "Tuta - Luta - Muta".

6 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo