Orban i Moravjecki: U Evropi jača antiimigrantski stav

Orban i Moravjecki: U Evropi jača antiimigrantski stav Izvor: Reuters/Bernadett Szabo

Premijeri Mađarske i Poljske, Viktor Orban i Mateuš Moravjecki, rekli su da podrška antiimigrantskoj politici njihovih zemalja jača u Evropskoj uniji.

Orban i Moravjecki su na zajedničkoj konferenciji za medije u Budimpešti istakli primer Austrije, gde su konzervativci i nacionalisti formirali koalicionu vladu u decembru.

"Demokratija je ponovo uspostavljena u Austriji, jer su Austrijanci koji odbijaju imigraciju izabrali vladu koja takodđ ne želi imigraciju. To će biti slučaj svuda u Evropi i verujem da je to samo pitanje vremena", rekao je Orban.

Moravjecki, koji je Mađarsku izabrao za destinaciju prve bilateralne posete otkako je pre mesec dana preuzeo funkciju, rekao je da pitanje imigracije postaje "sve toplije" u EU i da "deluje da se razvija" u njihovom smeru.

Dvojica premijera su ponovo odbacili plan EU za raspoređivanje izbeglica po članicama Unije i istakli svoj doprinos naporima za poboljšanje situacije na Bliskom istoku, čiji je cilj da što više ljudi ostane u tom području.

"Imigrantska politika EU ne daje rezultate. Štaviše, ne samo da ne daje rezultate, već je ona spektakularno propala. Jasno je da Evropljani ne žele imigrante, dok nekoliko evropskih lidera još uvek forsira propalu imigrantsku poltiku", kazao je Orban.

Poljskoj prete moguće sankcije EU zbog urušavanja demokratskih principa, uključujući nedavne korake na povećanju kontrole izvršne vlasti nad pravosuđem. Dok je Orban ranije obećavao da će blokirati kaznene mere EU protiv Poljske, nijedan od njih dvojice danas nije pomenuo tu temu tokom zajedničke konferencije u mađarskom parlamentu.

Komentara 11

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Nenad-EU

Istočno evropska sirotinja koja je prva navalila na radna mesta u zapadnoj EU.

0 0

crne ovce

Nasla krpa zakrpu. Samo im fali predsednik Ceske pa da trojka bude na okupu. U sve te tri zemlje ksenofobija pa i rasizam imaju duboke korene.

11 16

VelikiMag

Kada su toliko protiv migranata čudo ne zabrane svojim državljanima da rade po Zapadnoj Evropi, ili barem da zabrane unos doznaka koje gastarbajteri šalju kući.

5 7

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo