Veličković: Epidemija malih boginja se tek zahuktava

U Srbiji i druga žrtva epidemije malih boginja - preminuo je dvogodišnjak za čiji su se život danima borili lekari niške Dečje klinike. Epidemiolozi upozoravaju da veliki broj nevakcinisanih i dalje predstavlja potencijalnu opasnost.

Izvor: N1/ Agencije

"Ako znamo da, prema našoj analizi, od dece koja su rođena od 2003. godine do 2016. godine, koja podležu vakcinaciji, da je bilo 7.000 nevakcinisanih, onda možete misliti kolika je brojka onih koji su potencijalno ugroženi. Ako tom broju dodamo one koji su primili samo jednu dozu vakcine, a vakcinalni imunitet je ograničenog trajanja, onda možete misliti kolika opasnost vreba, jer epidemija se tek zahuktava", kaže Zoran Veličković, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Dečak star dve godine preminuo je u Nišu. On je 12 dana bio na aparatima za veštačko disanje zbog upale pluća koja je bila posledica komplikacija malih boginja. Od novembra, kada je sa četrnaestoro obolelih proglašena epidemija, broj zaraženih malim boginjama sada se popeo na 102, a pod sumnjom je više od dve stotine pacijenata u Nišu.

Tagovi: male boginje , Niš

Komentara 18

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Mm

Zasto nitko ne pise dal je dijete bilo cjepljeno ili nije. Da nije to bi pisalo ali pisu samo opci podaci statistike da nas se uplasi. Pocivao u miru maleni

1 0

xxxena

Postoji li zakon koji stiti Torlak od propasti? Postoji li zakon koji ce tu instituciju da podigne na nivo kljucne za nacionalnu bezbednost? Treba da postoji takav zakon i poverenje gradjana ce se vratiti veoma lako. Dok se nisu uvozile vakcine sve je bilo normalno. Poverenje gradjana je izgubljeno aferom pticiji grip... Toliko samo, TO bi trebalo da bude primarni zadatak bilo koje vlasti. Pozdrav.

15 5

nenad_76

Samo vi dajte ljudima prvo posao ,koji nemaju ,a onda za početak STVARNE PLATE minimum 800 EURA ,da vidite kako će se morbilice razbežati ... Ajde prestanite lepo i idite sa vlasti ,jer ste lopine ...

22 37

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo