Poslanici Samoopredeljenja osuđeni na uslovne kazne

Poslanici Samoopredeljenja osuđeni na uslovne kazne Izvor: N1

Četvoro poslanika Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiju, Donika Kadaj Bujupi i Faton Topali, proglašeni su krivim za bacanje suzavca u Skupštini Kosova, kako bi sprečili ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i Sporazum o zajednici srpskih opština. Osuđeni su na uslovne kazne zatvora, javlja portal KoSSev.

Izricanju presude nisu prisustvovali osuđeni poslanici, a rok za žalbu na presudu je 15 dana od dana izricanja.

Aljbin Kurti osuđen je na godinu i tri meseca zatvora zbog bacanja suzavca i šest meseci zbog ometanja lica u vršenju službene dužnosti, odnosno na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana i šest meseci.

Aljbuljena Hadžiju je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu dana i tri meseca, Donika Kadaj Bujupi na godinu i šest meseci, a Faton Topali na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i dva meseca - za bacanje suzavca i ometanje, navode mediji u Prištini, a prenosi KoSSev.

Kazne neće biti sprovedene, ukoliko poslanici u roku od dve godine, ne počine neko drugo krivično delo.

Sudska odluka usledila je nakon više sudskih saslušanja na kojima se mogla čuti oštra rasprava sa uvredama. Tokom glavnog sudskog pretresa, poslanici su izjavili da su njihova dela bila "samo u službi odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova, čime se sprečavala velika šteta za Kosovo", prenose takođe kosovski mediji.

Za poslanike, "pretnje po Kosovo" bile su "opraštanje hiljade hektara zemlje i bosnizacija Kosova".

Tokom suđenja se, takođe, moglo čuti da su oni ponosni na svoja dela, za koja su kažnjeni.

Pokret Samoopredeljenje součava se u poslednje vreme sa, prema pisanju medija, unutarstranačkim problemima. Današnja sudska odluka usledila je samo dan nakon što je doskorašnji predsednik pokreta, Visar Imeri, podneo ostavku na sve funkcije u stranci. Izbori za predsednika ovog pokreta održavaju se u februaru. Jedini dosadašnji kandidat za ovu funkciju je Aljbin Kurti.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Idemo dalje

Vise se isplati da bacis suzavac u skupstinu, nego da te murija nahvata sa gramom dzidze...

1 0

Stefanovic

Srbija 90tih

2 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo