Vulin: Ne igrajte se sa ozbiljnim pitanjima poput Dejtona

Vulin: Ne igrajte se sa ozbiljnim pitanjima poput Dejtona Izvor: N1
(arhiva)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ističe u intervjuu Srni da nema nikakve potrebe da se menja Dejtonski sporazum i da se ne treba igrati sa tako ozbiljnim stvarima.

"Nema `Dejtona dva`, nema `Dejtona tri`. Ima samo Dejton koji je potpisan. Dejton na osnovu koga funkcioniše BiH. Dejton na osnovu koga postoji Republika Srpska sa jasno određenim nadležnostima, a Srbija je garant tog sporazuma", naglašava Vulin.

On navodi stav Srbije da promena Dejtona ne bi poboljšala život u BiH i ponavlja da je za Beograd prihvatljivo sve što se dogovore tri naroda i dva entiteta.

"Bez toga, bilo ko sa strane ne bi smeo ni da pokuša da nameće `Dejton dva` ili bilo koji drugi Dejton. A, ako bi se to pokušalo, naići će, siguran sam, na otpor svih naroda i entiteta, pa i Srbije kao zemlje garanta Dejtonskog sporazuma. Nemojte se igrati sa tako ozbiljnim stvarima. Mir u BiH za nas je od najvišeg značaja i učinićemo sve da se sačuva", naglašava Vulin.

Srbija će procesuirati svakog ko je počinio zločin

Kada je reč o zločinima nad Srbima u BiH koje su počinili državljani Srbije iz Raške/Sandžaka bošnjačke nacionalnosti, Vulin je rekao da se Srbija bavila svima za koje ima takva saznanja, bez obzira na njihovu nacionalnost i gde su zločini počinjeni.
"To je pitanje za Ministarstvo pravde, ali načelno kažem, ko god da je počinio bilo kakav zločin, može da računa da će ga pravda stići kada je Srbija u pitanju", poručuje Vulin.

Radikalni islamizam može da destabilizuje region

Što se tiče pretnji u regionu zbog veze islamskih ekstremista u BiH, te Raške i Kosova u Srbiji, Vulin je rekao da se vodi računa o svemu što može da bude faktor destabilizacije na ovom prostoru.

"Postoje, činjenica je, i oni koji religiju koriste kao sredstvo rata i kao nešto što može da destabilizuje čitav prostor. Migrantska kriza je doprinela da budemo još budniji i vodimo više računa upravo o takvim fanaticima i ekstremistima", napominje on.

Vulin podseća da se najveći broj povratnika sa sirijskih ratišta nalazi na prostoru Kosova i Metohije, a ima ih u značajnom broju i na prostoru BiH, te da o tim činjenicama moraju voditi računa svi.

"Ja uvek insistiram da moramo da budemo povezani, da sve nadležne službe moraju da rade zajedno. Međunarodna zajednica mora aktivno da se uključi oko toga. Nemojmo zaboraviti da mi imamo istoriju verskog fanatizma, imamo istoriju sukoba na verskim osnovama", upozorava Vulin.

On kaže da Srbija veoma vodi računa o islamskom faktoru, odnosno o radikalnom islamizmu na svim prostorima, posebno tamo gde se vraćaju povratnici sa sirijskog ratišta i sva saznanja deli sa međunarodnom zajednicom i odgovarajućim službama, te vodi računa da sve u regionu bude mirno, sigurno i stabilno.

Vojska Srbije jedna od najznačajnijih u regionu

Govoreći o snazi Vojske Srbije u odnosu na druge u Evropi, Vulin ističe da se ona modernizuje i značajno oprema, te da misli da je sa ovim nivoom tehničke osposobljenosti bez sumnje jedna od najznačajnijih vojski u regionu.

"Vremena se menjaju, koliko je vojska bivše Jugoslavije bila jaka govori o tome koliko je sačuvala državu, koju je morala da sačuva. Ova vojska će sačuvati svoju državu, ako bude bilo potrebno. Ova vojska je na ponos svojoj državi", ističe Vulin.

On navodi da se Vojska Srbije intenzivno oprema, kupuje najsavremenija sredstva borbene tehnike, obučava svoje ljude i vodi računa da se poboljša njihov materijalni položaj, jer se bez ljudi ne može imati snažna armija.

"Vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić dao je jasno naređenje da hoće jaku i zadovoljnu armiju. Jakom je činimo, a zadovoljnom takođe time što vodimo računa o materijalnom položaju naših pripadnika", navodi Vulin.

Kada je o naoružanju reč, Vulin napominje da je Vojska Srbije već dobila šest najsavremenijih "migova", to je generacija "četiri plus", a tako će biti i kada se završi remont i njihova modernizacija.

"Iduće godine očekujemo i značajno veća sredstva u oblasti kopnene tehnike, stići će još 30 tenkova T-72, takođe modernizovanih, stići će 30 borbenih vozila pešadije. Već smo počeli da razgovaramo o kupovini još šest helikoptera MI-17, a u toku ove godine stići će i šest najsavremenijih lakih H-145 helikoptera `erbasovih`", zaključuje Vulin.

Srbija prati situaciju oko Suda za zločine OVK

Komentarišući mogućnost bezbednosnih problema zbog početka rada Suda za zločine terorističke Oslobodilačke vojske Kosova, Vulin je rekao da ne bi smelo da bude takvih problema, da to nikome ne bi preporučio, ali da će Srbija biti budna i pratiti situaciju.

"To je civilizacijska obaveza koja je morala biti ispunjena mnogo ranije, tako da je ovo samo nešto što je moralo da se desi. Moguće da postoje elementi koji bi razmišljali u tom pravcu, ali ja to zaista ne bih nikome savetovao, niti preporučio. Mi ćemo biti budni", navodi on.

Vulin kaže da postoji trend kada je reč o prištinskim političarima da, kada god se sudi bilo kome sa albanske strane, oni moraju da pokušaju da pronađu nekoga na srpskoj strani ko će prati njihovu savest i biografiju.

Srbija kroz namensku pokazuje koliko joj je stalo do RS

Govoreći o saradnji u oblasti namenske industrije Srbije sa Republikom Srpskom, Vulin navodi da se radi na tome, konkretno sarađuje i da je Srbija veoma zainteresovana za kapacitete odbrambene industrije Srpske.

On napominje da je nedavno imao zadovoljstvo da obavesti predsednika Srpske Milorada Dodika i premijerku Željku Cvijanović o potpisivanju ugovora od 280 miliona dinara za remont motora iz Srbije u Vazduhoplovnom zavodu "Orao" u Srpskoj i još 70 miliona dinara u Fabrici specijalnih motora Pale.

"Smatramo da tu imamo i dobre ljude i kapacitete. Potrebna je svaka pomoć da se nakon decenija zanemarivanja i pljačkaških privatizacija i svega što je pogodilo ovaj region sve to stavi ponovo u pogon i funkciju", ističe Vulin koji dodaje da je to način da Srbija pokaže koliko joj je stalo do RS.

"Na konkretnim primerima smo u stanju da obezbedimo konkretne poslove, zaradu i sve ono što je nama bitno", objašnjava.

Komentara 56

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Sir Oliver

Svaka mu je ko tetkina...

3 1

Superhik

Ozbiljan je bio Kutiljerov sporazum koji je ozbiljno i kompromitovan ovim Dejtonskim koji niko i ne zna kako zapravo glasi,koga obavezuje i kome sluzi,a sad treba jos i da se revidira!

9 0

Antisha

Obrambene snage srpske o kojima on govori su dio obrambenih snaga BiH, bas prema Daytonu

7 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo