Oluja "Eleonora" pogodila Evropu, vetrovi do 160 km/h

Oluja "Eleonora" pogodila Evropu, vetrovi do 160 km/h Izvor: Reuters/Mal Langsdon

Oluja "Eleanora", četvrta ove zime koja je zahvatila zapadnu Evropu s vetrovima koji duvaju do 160 km na sat, izazvala je brojne nesreće i poremetila je avio i železnički saobraćaj, a u Francuskoj je jedna osoba poginula. Jedan španski par nastradao je kada ih je talas odneo s mola u malom priobalnom mestu u Baskiji.

Jaki vetrovi i olujne kiše su zahvatile Englesku, Irsku, Švajcarsku, Nemačku, Belgiju, Holandiju, špansku obalu i Francusku, gde je jedan 21-godišnji skijaš poginuo kada je na njega palo stablo na skijalištu Morijon. Petnaest osoba je povređeno, od kojih četvoro teško.

Jedan španski par nastradao je kada ih je talas odneo s mola u malom priobalnom mestu u Baskiji, navela je policija tog regiona.

Vetrovi koji duvaju do 163 km/h u Švajcarskoj i 147 km/h na severu Francuske izazvali su probleme u avio prometu u nekoliko zemalja. Na pariskom aerodromu Šarl de Gol 60 posto letova je kasnilo u polasku i trećina njih u dolasku.

Najmanje 252 letova je otkazano na amsterdamskom aerodromu Šipol, a u celoj Holandiji su duvali vetrovi do 130 km/h. Tokom nekoliko sati je bio obustavljen avio saobraćaj na francuskim aerodromima Bale-Mulhouse i Strasbourg.

U Frankfurtu je otkazano dvadesetak letova. U nekoliko zemalja je bilo problema i u železničkom saobraćaju. U Francuskoj je drumski saobraćaj otežan kao i železnički, zbog pada električnih vodova i stabala.

Oluja "Eleonora" je četvrta od početka decembra koja je pogodila Francusku. Pre nje su bile oluje "Ana", "Bruno" i "Karmen".

Francuska meteorološka služba u saradnji sa kolegama susednih zemalja daje imena olujama koje mogu da pogode kopno i to prema zajedničkom spisku imena ustanovljenom po abecednom redu.

Sledeće ime na spisku bi trebalo da bude oluja "David", naveli su francuski meterolozi.

U Nemačkoj vetar do 120 km/h

Nevreme koje je zahvatilo jug i zapad Nemačke uzrokovalo je otežano odvijanje svih vrsta saobraćaja u toj zemlji, prenosi agencija Anadolija.

Brzina vetra do 120 kilometara na sat i obilne padavine koje su zahvatile Severnu Rajnu-Vestfaliju, Hesen,kao i Bavariju oborile su drveće, zbog čega je došlo do otežanog odvijanja saobraćaja.

Nemački mediji javljaju kako su vodene bujice zahvatile delove Esena i Mulhajma, a da su tri naselja ostala bez napajanja električnom energijom.

Zbog nevremena za posete su zatvoreni zoološki vrtovi u nekoliko područja.

Obilne padavine uzrokovale su i povećanje vodostaja Rajne, a ograničeno je i saobraćanje brodova.

Nepovoljni vremenski uslovi odrazili su se i na aviosaobraćaj, te je tako na aerodromu u Frankfurtu otežano sletanje i poletanje aviona.

Nemačke železnice saopštile su da je putnički voz u blizini grada Selm udario u drvo koje se prevrnulo preko šina.

Zavod za meteorologiju Nemačke pozvao je stanovnike da se drže podalje od šumskih područja, te upozorio da bi oluja mogla potrajati sve do noći, a postoji mogućnost da će zahvatiti i sever zemlje.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Ribar

Kod nas ce do izbora sve da bude lepo,pa i vreme,a posle..

3 0

Mislilac

Zašto ovim olujama daju ovako romantična imena. Pre bi trebale da se zovu Hulk, Xenia, Adolf, Menson...

3 1

baba

A kod nas u Srbiji Nirvana! Samo sto ne pocnemo da idemo i na Adu na kupanje.

22 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo