Grubješić: Ovim tempom Srbija za 12 godina zatvara poglavlja

Grubješić: Ovim tempom Srbija za 12 godina zatvara poglavlja Izvor: N1

Nova generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić ocenila je da će Srbiji ako nastavi dosadašnjim tempom biti potrebno šest godina da otvori sva poglavlja u pregovorima sa EU, a 12 da ih zatvori.

Ona je za list "Danas" od podsetila da je Srbija za četiri godine otvorila samo 12, a privremeno zatvorila dva pregovaračka poglavlja.

"Zato je važno ubrzati proces kako bismo do 2023. godine zatvorili sva poglavlja i potpisali ugovor o pristupanju EU, koji bi države članice ratifikovale za godinu i po do dve", kazala je Suzana Grubješić, koja je i bivša potpredsednica vlade zadužene za evropske integracije.

Navela je da je sve to pod pretpostavkom da EU u februaru izađe sa Strategijom o proširenju u kojoj bi navela 2025. kao godinu mogućeg prijema u članstvo za dve zapadno-balkanske zemlje, koje su najviše odmakle u procesu integracija, Srbiju i Crnu Goru.

Ocenila je da najveću prepreku za to predstavlja dijalog sa Prištinom, koji bi kako kaže, prema nekim scenarijima trebalo da se završi do kraja mandata Federike Mogerini, odnosno do kraja 2019. godine.

Ona je kazala da su druga prepreka poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe temeljna prava - pravda, sloboda i bezbednost.

"Vladavina prava je noseći stub evropskih integracija, a brojanje usvojenih zakona, strategija i akcionih planova više neće imati toliki značaj koliko depolitizacija pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala", kazala je ona.

Dodala je da u najboljem scenariju Srbiji bi trebalo dozvoliti da otvori sva poglavlja za koja je spremna, navodeći da su trenutno spremna tri poglavlja i da očekuje da se otvori više poglavlja nego prethodne godine.

Komentara 110

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Aleksandar M.

Svasta,kad smo krajem 90-tih lupali u one lonce,duvali u pistaljke,drali se kao da nas deru,ratovali u kvizu sam protiv svih,a posle gutali suzavac i pipali kuci rebra...pa nam predsednik licnost godine u svetu,pa bla,bla 2007 ulazimo,2013...krajem 90-tih sam imao 20-tak,sad 40-tak,a tad 60-tak... ma nema veze,ja i dalje mislim slicno. Svasta.

2 0

Darko

Kako proces odmice tako se i ubrzava, losa joj je racunica.

128 30

Toliko

Jadan je taj Evropski pokret kome si ti generalni sekretar.

125 27

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo