Upoznajte super deku Mladena - na vrh stene za 40 sekundi

Mladen Todorović iz Vrnjačke Banje najstariji je aktivni penjač u Evropi. Sa punih 90 godina redovno trenira u svom klubu i to tri puta nedeljno. Na veštačku stenu visoku 35 metara ovaj vitalni dekica penje se za neverovatnih 40 sekundi.

Izvor: N1

Da je Mladen potpuni fenomen govori i podatak da je prvi put pre pet godina video kako se mladi penju na veštačku stenu koja je postoji u centru Vrnjačke Banje. Popeo se sam i sišao, a trener planinarskog kluba koji se tu zatekao bio je zaprepašćen onim što je video.

Ovaj vitalni dekica kondiciju održava redovnim treninzima sa klubom, ali i kod kuće, gde ima svoje sprave. Na prvom svom takmičenju, Mladen je pobedio u konkurenciji veterana, koji su bili čak 40 godina mlađi od njega.

"Rekli su mi da sam jedinstveni slučaj u Evropi. U mojim godinama ljudi se teže penju na krevet. A ja se penjem na 35 metara za 40 sekundi", kaže Mladen Todorović.

Mladen u ishrani koristi med i zdrave plodove, poput oskoruša ili drenjina. Doručkuje šolju mleka i neki sendvič. Za ručak je obavezno parče mesa, a za večeru ponovo popije šolju mleka i pojede neku pitu. Kaže da između obroka obavezno jede voće.

"Jedan od mlađih članova u klubu me pitao na steni, dokle mislim da se penjem. Odgovorio sam mu da ću to da činim sve dok budem mogao. Kada više ne budem imao snage, ja ću prestati", kaže Mladen za N1.

Planinari iz Vrnjačke Banje imaju u planu da iskoriste to što u svom klubu imaju jednog tako posebnog čoveka kakav je Mladen Todorović, koji je dobio specijalni status u Planinarskom klubu "Goč", kao najstariji aktivni penjač u Evropi.

"Veoma smo ponosni što imamo deda Mladena u našem klubu, jer on uskoro ulazi u 91. godinu. Stvarno se ponosimo njime. Retko se dešava da propusti neki trening. On je najredovniji naš član", rekao je trener Milan Todorović.

Vrnjački super dekica kaže da je vežba potrebna kroz ceo život. Mladenovo je geslo da onaj koji ima fizičku, ima i umnu snagu. Jede samo koliko mu je potrebno, redovno spava, a alkohol je poslednji put popio 1957. godine.

Komentara 7

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

plazoje

kapa dole dekici,ali 35m za 40 sekundi..

3 1

Deda Mraz

Gde je ta vestacka stena od 35 metara? Mozda 3.5 M?! 35 metara je zgrada od 9 spratova! Ja toliku nisam video nigde! I prirodi da! Ovim sportom se bavim 10 godina.Cak i stepenicama treba daleko vise vremena, a ne rukama, nogama i prstima!

16 4

Darko

Dekica je super ali ne i jedinstven u evropi posto se vec dugo godina bavim tim a treniram u Cirihu gde postoji najveca hala sa vestackim stenama( najveca naravno dok vucic ne procita ovaj tekst pa ne napravi u Srbiji najvecu Halu kao i sve ostalo naajjvece)Ovde je normalno da i dede u tim godinama to rade. A ovom nasem deki svaka cast

32 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo