Miševi, modrice i svađe obeležili godinu u Skupštini

Skupština Srbije je tokom 2017. godine usvojila 90 zakona, ali su parlamentarni život uglavnom obeležile nekonstruktivne rasprave u kojima su poslanici jedni druge vređali. Trenutno je rad u skupštini na neodređenoj pauzi mada je izvesno da bi zasedanja moglo da bude tokom januara.

Izvor: N1

Ko je odgovoran za stanje u parlamentu i šta će pojedinci učiniti da bude bolje?

Miševi, modrice, svađe i opomene - najupečatljivije su scene srpske parlamentarne demokratije u prošloj godini. Da se, ipak, u skupštini zaista i radilo, pokazuje statistika do koje se dolazi brojanjem zakona i sednica na zvaničnom sajtu Skupštine Srbije: 90 donetih zakna, deset redovnih, devet posebnih i četiri vanredne sednice.

Međutim, zakoni i radni dani ostaju u senci incidenata i teških reči. A ko je za to kriv?

Dušan Milisavljević iz Demokratske stranke kaže: "I za ljubav i za svađu je potrebno dvoje". "Mi nismo ti koji mogu da budu odgovorni za bilo kakav tobožnji haos u skupštini", tvrdi Ana Stevanović iz Dosta je bilo.
Boško Obradović, lider Dveri kaže: "Sa gospodom - gospodski. Sa barabama - samo onako kako mogu da razumeju vašu poruku."

A ko je "baraba"? Na to pitanje će vlast i opozicija dati različite odgovore. Da ne bude proizvoljnog tumačenja - trebalo bi da pomogne ova zbirka propisa, kraće - poslovnik. Kada bi se i poštovalo ono što u njemu piše - rasprave bi bile civilizovane, tvrde poslanici opozicije.

"U ovom sazivu nismo imali jedan jedini dan konstruktivne rasprave. Zato što vi kad hoćete da budete konstruktivni, da amandmanima korisno utičete na izmenu zakona, sa druge strane dobijete tobožnji kontaargument - bivate vređani, omalovažavani suočavate se sa njihovim lažima", rekla je Ana Stevanović.

Tumačenje poslovnika zapravo je posao predsedavajućeg, a to je najčešće Maja Goković, koja je, smatra opozicija, nepravednija prema manjini od svojih prethodnika.

"Ukoliko hoćete takvu neku nervozu da napravite - vrlo lako je možete napraviti. Ne želim da optužim bilo koga, ali konkretno, predsednica parlamenta nosi najveću odgovornost, sa svojim kolegijumom, sa svojim potpredsednicima. Ne tako davno, pre nekoliko godina, predsednik skupštine je bio i Nebojša Stefanović, iz iste partije, koji je mnogo tolerantnije vodio sednice", smatra Dušan Milisavljević.

Da li bi sednice bile tolerantnije kada poslanici ne bi u salu za sednice donosili kamen ili ulazili u kabinet predsednice?

"Siguran sam da nijedan građanin Srbije nije mene birao za narodnog poslanika da bih ćutao. Moja obaveza je da govorim i da se borim za pravo opozicije da se ona čuje. Što je do nas - gledaćemo da budemo pristojni, kulturni, konstruktivni ali moramo braniti naša opoziciona i demokratska prava", kaže Boško Obradović.

Deklarativno - svi će uraditi sve što je u njihovoj moći da u 2018. godini Skupština radi kvalitetnije. Kakav je plan naprednjaka - nismo uspeli da saznamo jer nisu imali vremena za taj odgovor ni krajem stare, ali ni početkom nove godine.

Zato podsećamo na izjavu njihove "prve među jednakima", Maje Gojković, koja je za stanje u parlamentu uvek krivila opoziciju: "Ja ću tražiti beneficirani radni staž posle ovog saziva! Ovo nema cenu, ovo što ja radim. Najteži posao sam valjda dobila u državi, posle rada u rudniku!"

Komentara 12

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pravda_1

Radi se o vrlo umnim i lepo vaspitanim ljudima koji obeliše obraz našem parlamentu.

0 0

Zainteresovan

Sav taj cirkus od skupštine ali za dobre plate i to još povećane od nove godine. A jadni narod grca i nema za leba...jjadna li si Srbijo. Jedinstveni su bili samo za povećanje plate....

9 3979

Crvenkapa

Bolje od parova i farme...

8 2567

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo