Koja nova pravila za odlazak u penziju donosi zakon u 2018?

Najvećem broju penzionera u Srbiji 1. januar doneo je i uvećanje primanja, dok je za one koji bi da tokom 2018. odu penziju doneo novine. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada, prema tom aktu, svake godine menjaju se uslovi za penzionisanje. Pre svega, za žene.

Izvor: N1

Koja to nova pravila za odlazak u penziju zakon predviđa za 2018?

U jednom su muškarci i žene jednaki. Oba pola u penziju mogu sa 45 godina staža. Ipak i dalje postoji razlika u tome kada u starosnu penziju mogu građani, a kada građanke Srbije.

I 2018. novine donosi samo ženama. Naime, ove kalendarske godine u starosnu penziju mogu sa 62 godine života i 15 godina radnog staža. Muškarci u starosnu penziju 2018. idu po starom. Sa 65 godina života i 15 godina staža.

Kakva je situacija sa prevremenom penzijom? Od 2018. žene ranije mogu postati penzionereke sa 56 godina i četiri meseca života, a da su pritom radile 38 godina. Muškarci mogu pre vremena u penzionere sa 57 godina života i 40 staža.

Kako aktuelni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa, razlika u uslovima za penzionisanje muškaraca i žena biće sve do 2032. godine. Tada će građankama Srbije za redovnu penziju biti potrebno kao i građanima - 65 godina života i 15 staža. Zato će se do tada, u narednih 14 godina, ukoliko se ne promeni zakon, starnosna granica za penzionisanje žena postpeno povećavati, pa će svaka nova godina donositi i nove uslove.

Tagovi: penzije , penzioneri

Komentara 20

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

mama

lepo je to kad ti zakon kroje iz fotelje! kako ja na mom poslu da izdržim tolike godine,jer sad imam 32g.staža i 55g starosti i nisam u stanju da radim tolike godine da bih stekla neki od uslova.dođite malo u ugostitelstvo,pa da vas pitam sa kolio bi ste staža u penziju.nekada su ugostitelji,tako sam čula,imali beneficirani radni staž.nije to bilo bez veze,a pogotovo je teško kad si žena...dim,buka,noćni rad,rad sa svakakvim ljudima,rad vikendom,praznicima.. a ženi tu rad ne prestaje,po završetku smene...čeka je sopstveno domaćinstvo!.ima još zanimanja koja su diskutabilna,što se tiče težine...

5 0

blagoje

imam 35 godina staza sedam godina beneficije tako da ukupno imam 42 godine radnog staza a inace imam 53 godine zivota

33 21

Zoran

Glasili smo-ste dobili smo-ste.

16 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo