Zatvori

Koja nova pravila za odlazak u penziju donosi zakon u 2018?

Najvećem broju penzionera u Srbiji 1. januar doneo je i uvećanje primanja, dok je za one koji bi da tokom 2018. odu penziju doneo novine. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada, prema tom aktu, svake godine menjaju se uslovi za penzionisanje. Pre svega, za žene.

Izvor: N1

Koja to nova pravila za odlazak u penziju zakon predviđa za 2018?

U jednom su muškarci i žene jednaki. Oba pola u penziju mogu sa 45 godina staža. Ipak i dalje postoji razlika u tome kada u starosnu penziju mogu građani, a kada građanke Srbije.

I 2018. novine donosi samo ženama. Naime, ove kalendarske godine u starosnu penziju mogu sa 62 godine života i 15 godina radnog staža. Muškarci u starosnu penziju 2018. idu po starom. Sa 65 godina života i 15 godina staža.

Kakva je situacija sa prevremenom penzijom? Od 2018. žene ranije mogu postati penzionereke sa 56 godina i četiri meseca života, a da su pritom radile 38 godina. Muškarci mogu pre vremena u penzionere sa 57 godina života i 40 staža.

Kako aktuelni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa, razlika u uslovima za penzionisanje muškaraca i žena biće sve do 2032. godine. Tada će građankama Srbije za redovnu penziju biti potrebno kao i građanima - 65 godina života i 15 staža. Zato će se do tada, u narednih 14 godina, ukoliko se ne promeni zakon, starnosna granica za penzionisanje žena postpeno povećavati, pa će svaka nova godina donositi i nove uslove.

Tagovi: penzije , penzioneri

Komentara 10

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Neispravan kod, pokušajte ponovo

Poslednji komentari

Vlada

Odlično, kad nas Hrvatska i Kosovo napadnu nek ovu državu brane zaposleni u državnim firmama i privatnici. Ovo je njihova država.

2 0

Mario

Kad cu ja u penziju imam 35 godins 3 godine staza.a radio sam 10 godina na crno u firmi

41 1

Velikomucenik

Ovaj zakon je zlocin nad poštenim narodom!!!!!Umesto donošenja ovako nakaradnog zakona država je bila dužna da preispita stotine hiljada nezakonito stečenih penzija i samim tim omogući poštenim ljudima da odu u zakonito stečenu penziju onda kad im je vreme a ne kad skaradnim zakonodavcima padne na pamet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

47 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo