Koja nova pravila za odlazak u penziju donosi zakon u 2018?

Najvećem broju penzionera u Srbiji 1. januar doneo je i uvećanje primanja, dok je za one koji bi da tokom 2018. odu penziju doneo novine. Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju izmenjen je 2014. godine. Od tada, prema tom aktu, svake godine menjaju se uslovi za penzionisanje. Pre svega, za žene.

Izvor: N1

Koja to nova pravila za odlazak u penziju zakon predviđa za 2018?

U jednom su muškarci i žene jednaki. Oba pola u penziju mogu sa 45 godina staža. Ipak i dalje postoji razlika u tome kada u starosnu penziju mogu građani, a kada građanke Srbije.

I 2018. novine donosi samo ženama. Naime, ove kalendarske godine u starosnu penziju mogu sa 62 godine života i 15 godina radnog staža. Muškarci u starosnu penziju 2018. idu po starom. Sa 65 godina života i 15 godina staža.

Kakva je situacija sa prevremenom penzijom? Od 2018. žene ranije mogu postati penzionereke sa 56 godina i četiri meseca života, a da su pritom radile 38 godina. Muškarci mogu pre vremena u penzionere sa 57 godina života i 40 staža.

Kako aktuelni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa, razlika u uslovima za penzionisanje muškaraca i žena biće sve do 2032. godine. Tada će građankama Srbije za redovnu penziju biti potrebno kao i građanima - 65 godina života i 15 staža. Zato će se do tada, u narednih 14 godina, ukoliko se ne promeni zakon, starnosna granica za penzionisanje žena postpeno povećavati, pa će svaka nova godina donositi i nove uslove.

Tagovi: penzije , penzioneri

Komentara 16

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

mimica

ne brine drzava o zdravlju zena, pa time ni o sticanju prava na penziju. Naime , treba drzava omoguciti zenama koje su radile (rade), a imaju vise dece, da idu ranije u penziju. Tako se stiti i zdravlje zena i zdravlje porodica u svakom smislu

32 2

spasa

strasno,sramota imam 54 god starosti i 35 staza,dali je normalno da jos 10 godina radim, a neko ko studira do 35 godine radice 30 god i otici u redovnu penziju i gde je tu pravda.

49 1

Јоанна

Ово је распад система. Друштво које не брине о женама је пропало друштво. . А сваком нормалном мушкарцу жена је потребна кући, одморна и насмејана.Овај Закон је једна од нај- већих неправди и глупости који су усвојени, а све у интересу капитализма . СРАМНО И ЈАДНО!

52 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo