BiH prete sankcije Saveta Evrope

BiH prete sankcije Saveta Evrope Izvor: N1

Već u januaru BiH prete sankcije Saveta Evrope zbog nesprovođenja Odluke Sejdić - Finci. Ostaje i pitanje kada će BiH dostaviti odgovore na Upitnik Evropske unije i da li će to biti dovoljno za status kandidata.

Ono što je sigurno, a šta predviđa i evropski komesar Johanes Han, jeste da će ova godina biti ključna za BiH i zapadni Balkan.

"2018. godina će biti ključna za zapadni Balkan kao i prilika za još bližu saradnju sa svim partnerima u zajedničkim izazovima. Svim partnerima, političarima i građanima želim mirnu i srećnu novu godinu. Oblikujmo budućnost zajedno za našu omladinu", poručuje Han.  

No, pitanje je koji će oblik budućnosti prevladavati, s obzirom da je pred BiH izborna godina. Predsedavajući Veća ministara BiH, Denis Zvizdić, za BHRT kaže da će već ovog meseca u Brisel biti poslati odgovori na Upitnik Evropske komisije. Međutim, srpski član Predsedništva BiH, Mladn Ivanić, kaže da to neće biti dovoljno za dobijanje statusa kandidata.

"Nismo iskoristili situaciju i pozitivni ambijent koji je postojao u jednom trenutku, kada se očekivalo od BiH malo pa da dobije status kandidata. Onda se javio problem sa Izbornim zakonom. Mi ne znamo ni hoćemo li moći formirati vlast. A ne možete očekivati da takva zemlja dobije status kandidata", tvrdi Ivanić.  

U januaru bi BiH mogla da doživi novu neugodnost, jer tada Savet Evrope odlučuje o BiH, koja nije ispoštovala obećanje iz 2013. godine da će sprovesti odluku Sejdić-Finci. Zbog toga, mogle bi uslediti i sankcije.

Izvor: N1

"Mislim da se vrlo lako može dogoditi da u januaru Savet Evrope odluči da sankcioniše BiH. Koji će to biti način, da li će ponovno biti isključenje iz Saveta Evrope, ili će biti neki od mehanizama da nas sankcionišu, ne mogu u ovom trenutku nagađati. Koliko znam, izvestioci neće imati previše komplimenata kada je reč o situaciji u BiH", smatra Nermina Kapetanović, Komisija za evropske integracije PS BiH.  

Sa sankcijama ili bez, premijer Federacije BiH Fadil Novalić veruje da će ova godina biti rekordna kada je reč o ekonomskom rastu.

"Uprkos tome što ćemo teško donositi zakone, donesene akcize omogućavaju da idemo u infrastrukturne projekte i da ekonomski rast od 3,5 posto dignemo na 4, 5 posto, koji bi već bio vidljiv", kaže Novalić.  

Za razliku od Republike Srpske, 2018. godinu BiH i Federacija počinju bez usvojenih budžeta, to jeste na snazi će biti privremeno finansiranje. To znači da od investicionih poduhvata još neko vreme neće biti ništa. 

Komentara 5

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Pera

Ne može se od državne tvorevine, kojoj su u temelju ravnopravnost 3 konstitutivna naroda i zaštitni mehanizmi, uz to.podvstranim protektoratom, tražiti nekakav naročiti demokratski kapacitet i poštovanje svih živih ljudskih prava. BiH je kao takva nastala i druge nema i ne može biti.

1 1

Luka

Ni nasa drzava ne sprovodi odluke. Zasto Savet cuti?

2 0

Sale1983

Sve se vidi kod ove zene u kancelariji bosanska i turska zastava a prica o evropi.. Dosta to govori

9 3

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo