Stručnjaci nisu iznenađeni ishodom istrage o smrti Praljka

Bezbednosne procedure Haškog suda i UN-ovog pritvora poštovane su i nema propusta, glavni je zaključak interne istrage sprovedene u Tribunalu u Hagu u vezi sa samoubistvom osuđenika za ratne zločine Slobodana Praljka. Ali kako je otrov došao do Praljka - nije otkriveno. Stručnjaci nisu iznenađeni ovakvim rezultatima istrage.

Izvor: N1

Interna istraga trajala je 29 dana. Između ostalog, pregledani su propisi i procedure. Razgovaralo se sa 23 službenika, analiziran je snimak iz pritvora. I onda je zaključeno da nema propusta u pravnom okviru i poštivanju procedura.

"Kako se navodi u mojim zaključcima, bez posebnih informacija (kojih nije bilo) i ostajući u okviru pravila Nelsona Mandele (minimalna pravila o tretmanu zatvorenika), ne postoje mere koje bi garantovale otkriće otrova u bilo kojoj fazi", navedeno je u rezultatima istrage koju je vodio sudija Hasan B. Dželou.

Drugim rečima - svi službenici su poštivali sve procedure. Ipak, revizija je naložila mere poboljšanja u ličnim pregledima, pregledima ćelija, pa će umesto uživo - sliku iz sudnice prenositi s pola sata odlaganja.

“Još nismo dobili svu dokumentaciju, ali sve što stigne, sve preputruke ćemo razmotiriti i najozbiljnije ih primeniti”, poručuje Helena Eglston, portparolka Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Smrtonosna dozna kalijum cijanida koji može biti prah i rastopljen u vodi, je između 200 i 300 miligrama što je jedna tablet, i interna istraga je zaključila da bez infromacije da ga Praljak ima - službenici UN-ovog pritvora ili Haškog suda nisu mogli da nađu.

Intenzivniji pregledi koji uključuju skidanje - zbog dostojanstva se sprovode samo u izuzetnim situacijama - a da je takva, službenici nisu znali, zaključuje istraga. A advokat Goran Mikuličić, koji godinama prati rad suda, nije iznenađen rezultatima interne istrage.

“S jedne strane nisu utvrdili popruste, s druge strane nisu utvrdili od kuda otrov, tako da je za mene to očekivano”, ističe on.

Kako je Slobodan Praljak došao do kalijum cijanida - tako još nije poznato.

Analitičarka Iva Vukušić podseća da je u toku još jedna istraga. “Istraga holandskih vlasti, koja bi možda mogla na neki način da objasni prvo od kud to, i šta se zapravo dogodilo, gde je otišlo po zlu”, navodi ona.

Dosad je, prema javno dostupnim podacima, u toj istrazi tužilaštva u Hagu utvrđen otrov i napravljena obdukcija, a istraga traje i dalje.

Komentara 6

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Riki

Da je to uradio ne daj boze Srbin ni 24 sata ne bi proslo bilo bi ,,otkriveno"kako je otrov dospeo do optuzenog.

1 1

clan elite

Zlocinac je trebalo do kraja zivota da bude u zatvoru...

3 0

Nenad S.

Narodna uzreka koja opisuje ovu situaciju je: "Pojeo vuk magarca".

16 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo