Kako je kartel sportske opreme oštetio potrošače u Srbiji

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije nedavno je saopštila da je kaznila 15 firmi koje se bave veleprodajom i maloprodajom sportske odeće, obuće i opreme jer su sklapale restriktivne sporazume u kojima je bila određena cena robe u daljoj prodaji. Firme koje su narušile konkurenciju, kažnjene su sa ukupno 45,3 miliona dinara.

Izvor: N1

Konkurenciju na tržištu narušile su firme firme "N sport", "Đak", "Office shoes", "Planeta sport", "Carvel" i mnoge druge…

Komisija je 18. avgusta 2016. izvršila nenajavljeni uviđaj u poslovnim prostorijama jedne od firmi i pribavila pisane tragove o narušavanju konkurencije, kaže Siniša Milošević iz Komisije za zaštitu konkurencije.

“Šta je bilo u ovoj konkretnoj situaciji? Svi ti distributeri sportske opreme bili su prinuđeni da se pridržavaju cene koju je odredio veleprodavac. Kada ne bismo imali to ograničenje u ugovorima, svaki od tih prodavaca bi mogao da spusti cenu i da na toj osnovi pridobije više potrošača”, objašnjava Milošević.

A potrošač je taj dogovor najviše osetio, jer nije imao mogućnost da kupi po nižoj ceni od one koju mu je prodavac nametnuo, ističe ekonomista Goran Nikolić.

“Svaki dogovor prodavaca je šteta za potrošača i država ima pravo da kažnjava takve stvari, odnosno da sprečava kartelizaciju na tržištu”, podseća on.

goran nikolić Izvor: N1

A u ovom slučaju firme su kažnjene sa ukupnim iznosom od 45,3 miliona dinara, a pojedinačne kazne išle su do 10 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda. Najveća pojedinačna kazna iznosila je preko 16,5 miliona dinara, a najniža oko 25 hiljada.

“Svaki takkav slučaj, pa čak iako je redak, jer postoji dosta takvih slučajeva za koje nikada ne saznamo, je dobar zato što može da uplaši buduće dogovarače i da odustanu od toga. Dovoljno je samo jedan da izađe iz kruga i da ovi drugi budu kažnjeni”, smatra Nikolić.

Sve kažnjene firme, dužne su da u roku od šest meseci u budžet uplate iznose navdene u rešenjima.

Komentara 108

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Kaurin

Jel ima neko koooo nije oštetio gradjane ???????ako ima javite voleo bih da ga upoznam

4 0

Neki

Pošteno "rečeno" država ovde uvek protekcionizam sprovodi na štetu stanovništva. Tako ovom kaznom se šalje poruka o mogućim uvođenjima pre-definisanih tržištnih uslova - jer aktuelni zakon o zaštiti konkurencije predviđa davanje opomene - pre kazne, citat iz vesti "zamerka zakonu, što se njime predvođa mera upozorenja, odnosno opomena Komisije, ako je u pitanju povreda konkurencije manjeg značaja". Izuzetno i oosebno kada takvo nametanje regulative štiti vitalne interese društva - a to je poslednji put bilo pre promene izvršne vlasti u prvoj polovini 2012. uz uredbu o ograničenju trgovniske marže za neke osnovne namirnice(mleko,šećer,ulje...) u vreme kada je cena 1kg krompira na pijačnim marketima u Srbiji bila 1eur. Dakle kazne trgovaca u vesti su za promet koji je vrednosno u visini godišnje nabavke za neku veću 1-u prodavnicu(400k eur), dok vele-uvoznici distributeri takve srednje i velike ugovorne poslove obavljaju u interesu cele trgovniske mreže uz najčešće avansna plaćanja svih strana - ino partnera, carina, poreza, komercijalnih troškova u državi. Opet i cene u prodavnicama jesu prevelike ali to se rešava stvaranjem uslova za povećanje konkuretnosti(subvencije domaćim proizvođačima,obezbeđivanje sniženja kamata za privredu,regulisani rabat poreski povraćaji) a ne represijom nad trgovanjem proizvodima široke potrošnje i pored aktuelno poznatih zakonskih pretpostavki o izricanju opomena.

8 2

Anti-libertarijanac

Nikakva šteta za stanovništvo, samo za trgovce čija alavost za ogromnim maržama mora biti nadzirana i kažnjavana.

6 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo