Rekapitulacija - promena na čelu države i tetka iz Kanade

Godinu za nama obeležile su promene na čelu države - Aleksandar Vučić sa mesta predsednika Vlade zamenio je Tomislava Nikolića na mestu predsednika Srbije. Na čelo Vlade Srbije izabrana je Ana Brnabić. Građani su ponovo protestovali na ulicama Beograda, pričalo se o Vulinovoj tetki iz Kanade, a formirane su još dve političke organizacije.

Izvor: N1

I pored više puta ponoveljenog obećanja da se neće kandidovati, tadašnji premijer i lider SNS-a, Aleksandar Vučić, sredinom februara ušao je u trku za predsednika Srbije. Iako je ta odluka naprednjaka dovela do zaoštravanja odnosa sa tadašnjim predsednikom Tomislavom Nikolićem, stranka se nije podelila i podržani i od SPS-a, naprednjaci su u noći drugog aprila slavilI posle prvog izbornog kruga.

Međutim, nisu svi slavili. Na ulicama Beograda počeli su protesti nazvani "Protiv diktature". Studenti i građani šetali su ulicama reagujući na, kako su navodili, očiglednu izbornu krađu i zloupotrebu institucija.Protesti nisu dali rezultate i krajem juna Srbija je dobila novu Vladu, za čiju predsednicu je izabrana Ana Brnabić.,

"Ja ću se truditi da svoj posao obavljam časno i pošteno, odgovorno i hrabro. Svim građanima Srbije mogu da obećam da ću dati sve od sebe svaki dan, da svoj posao radim najbolje što mogu", poručila je tada premijerka Ana Brnabić.

Iako je Srbija formalno dobila novu vladu, analitičari nemaju dileme da je politička moć ostala kod Aleksandra Vučića. 

"Niko ne misli da Ana Brnabić donosi bilo kakve odluke i to je negde svima jasno, čak se i ona ne trudi da pokaže da ona vodi tu vladu, već i ona koristi svaku situaciju da se zahvali predsedniku, da mu ukaže zasluge za nešto što je on uradio. Tako da sa te strane ne bih uopšte govorio o vladi Ane Brnabić", smatra Boban Stojanović sa Fakulteta političkih nauka.

Rad vlade obeležile su trzavice u odnosIma sa medijima nakon gašenja nedeljnika Vranjske i afera u čijem je centru bio ministar odbrane Aleksandar Vulin i njegovo objašnjenje da je 205 hiljada evra za kupovinu stana pozajmio od ženine tetke iz Kanade.

Srbija je u 2017. dobila i dva nova igrača na političkoj sceni - Saša Janković formirao je Pokret slobodnih građana, a Vuk Jeremić Narodnu stranku.

Na početku 2018, biće održani izbori za grad Beograd, a iako je glavni odbor SNS-a sredinom novembra odlučio da uz njih ne budu održani i vanredni parlamentarni izbori, ta mogućnost i dalje nije u potpunosti isključena.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Milka

Petar je u pravu, ako su se sendvičari tukli i otimali po selima u Sremu, Beograd ima da otimaju bagerima, sa sve onim kompletnim idiotima iz Savamale.

13 0

Čestitka

Umesto rekapitulacije - lepe želje - želim vam svima po jednu Vulinovu tetku i posao kakav imaju Ana Brnabic & Toma Diploma

19 0

Gille

Kako je moglo da bude, dobro je ispalo. Sjaaaaajna 2017 godina. Zamislite da je Vulin postao predsednik, a tetka iz Kanade premijer ili ministar finansija. Propali bismo za par meseci. Zato budite prezadovoljni.

20 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo