Već prve noći u 2018. gledajte u nebo - dolazi Supermesec

Već prve noći u 2018. gledajte u nebo - dolazi Supermesec Izvor: Nel Pavletic/PIXSELL

Supermesec je fenomen kada Mesec izgleda veće i sjajnije nego inače. Radi se, naime, o kombinaciji punog Meseca i blizine Meseca Zemlji.

NASA je objavila da će prvi Supermesec u 2018. godini nebo ukrasiti već prvog januara, a drugi tek nekoliko nedelja kasnije - 31. januara, prenosi CNN. 

Veliki su to događaji za sve zaljubljenike u astronomiju.

U Srbiji ćemo u tom fenomenu moći da uživamo 2. januara u tačno 3:24h, naravno, ukoliko nas posluži vreme.

Podsećamo, Supermesec je događaj kada Mjesec izgleda 14 odsto veće i 30 odsto sjajnije nego inače. Radi se, naime, o kombinaciji punog Meseca i blizine Meseca Zemlji - Mesec od Zemlje tada mora biti udaljen najviše 360.493 kilometara. 

U slučaju Supermeseca, koji će se dogoditi krajem januara, on se naziva i "plavim Mesecom", što je nezvanično ime za drugi Supermesec unutar mesec dana. Tako nešto u proseku se događa svake dve i po godine.

Da bi ovaj fenomen bio još interesantniji, taj će Supermesec biti popraćen i potpunim pomračenjem Meseca.

Tagovi: mesec , supermesec , Zemlja

Komentara 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Paor

Plavi Mesec nije naziv za drugi super mesec u kalendarskom mesecu, već termin za drugi pun mesec u kalendarskom mesecu. Fraza "Once in an Blue Moon" se koristi da se opiše nešto što se retko dešava. Plavi Mesec, odnosno slučaj kad imam drugo pojavljivanje punog Meseca u istom mesecu, se dešava u proseku jednom u 32 meseca.

30 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo