MSP Hrvatske: Slovenija nema pravo da kažnjava ribare

MSP Hrvatske: Slovenija nema pravo da kažnjava ribare Izvor: Reuters/Antonio Bronic
Piranski zaliv (arhiva)

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske je povodom najave Slovenije o mogućnosti naplate novčanih kazni hrvatskim ribarima, saopštilo da na području Hrvatske Slovenija nema pravo da primenjuje svoje propise.

"Slovenački propisi se mogu odnositi samo na stvarno područje Republike Slovenije, a ne na ono koje je zapisano u arbitražnoj odluci", navodi se u saopštenju Ministarstva koje je prenela agencija HINA.

Ministarstvo je ponovilo da arbitražna odluka o razgraničenju Slovenije i Hrvatske na moru "nije ni samosprovodiva, niti jednostrano sprovodiva, i ne može sama po sebi uticati na promjenu granice".

Kako se dalje navodi, hrvatski ribari love u područjima u kojima tradicionalno ribare, gde nadležna tela Hrvatske "obavljaju svoje redovne poslove".

Hrvatsko ministarstvo "ponovo poziva slovenačku stranu na uzdržanost, nepreduzimanje jednostranih mera i izražava očekivanje da će... slovenačka strana pokazati privrženost mirnom rešavanju otvorenih pitanja i prihvatiti da se samo konstruktivnim dogovorom može naći rešenje za otvoreno granično pitanje".

Slovenija je u subotu saopštila da je "preuzela suverenitet" nad Piranskim zalivom, na osnovu odluke međunarodne arbitraže koju Hrvatska osporava.

Stalni arbitražni sud u Hagu je juna dodelio Sloveniji više od dve trećine Piranskog zaliva oko koeg se ona i Hrvatska spore od raspada SFRJ 1991. godine.

Sud je odredio da odluka stupi na snagu 30. decembra.

Međutim, Hrvatska koja polaže pravo na polovinu Piranskog zaliva, odbacila je odluku arbitraže.

U subotu su u slovenačke vode ušla tri hrvatska ribarska broda u pratnji patrolnog čamca hrvatske policije. Slovenačke vlasti su ih pozvale da napuste područje, pod pretnjom novčane kazne, što su oni i učinili.

Hrvatske vlasti su navele da su ti brodovi otišli čim su skupili mreže postavljene dan ranije.

"Nadgledamo slovenačku pomorsku teritoriju i savršeno kontrolišemo situaciju", rekao je funkcioner Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije Bostjan Sefič.

Komentara 8

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

G Hornet

Ajde sad rat odavno ga nije bilo u bivsoj jugi.

2 1

Jednostavno

Pomešali ulje i vodu. Kroati da se smire ostave komšije da žive na miru. Kroati okrenite se sebi i bavite se sobom.

6 1

Ponavljač

A vi ih onda branite, ako smete.

3 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo