Stoltenberg: Članstvo u NATO pomoći će Crnoj Gori

Stoltenberg: Članstvo u NATO pomoći će Crnoj Gori Izvor: REUTERS/ Francois Lenoir

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će članstvo u Severnoatlantskom savezu pomoći Crnoj Gori u učvršćivanju bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Stoltenberg je u intervjuu za podgoričke Dnevne novine istakao da je NATO savez demokratija ujedinjena s jednim ciljem - da zemlje članice stoje jedna uz drugu i međusobno se brane, te da je "uveren da će članstvo u NATO pomoći Crnoj Gori u učvršćivanju bezbednosti i stabilnosti u regionu".

Crna Gora je zvanično postala 29. članica NATO-a u junu ove godine.

Takođe je rekao da je NATO zahvalan Crnoj Gori na konkretnim i važnim doprinosima i pozdravio je odluku crnogorske vlade do 2024. krene s izdvajanjima dva odsto BDP-a za obranu i bezbednost.

Stoltenberg smatra da je zapadni Balkan strateški važan region za NATO i zbog toga je, kako je rekao, Savez i dalje u potpunosti angažovan na tom području.

Naglasio je i da je saradnja s Evropskom unijom ključna za efikasno rešavanje bezbednosnih izazova 21. veka, posebno na zapadnom Balkanu.

Na pitanje očekuje li novo mešanje Rusije u izbore u Crnoj Gori, Stoltenberg je samo podsetio da svaka nacija ima pravo da odlučuje o svojoj o budućnosti i da bira političke i bezbednosne aranžmane s drugim narodima i organizacijama, bez mešanja bilo koje treće strane.

Komentara 13

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Слепи миш

Па и Црна Гора вама.

0 0

Bot-volonter

Bravo za Crnu Goru ! Država se danas glavom čuva !

49 10

Kuč

Da nije bilo Crnogoraca, Srbija ne bi ni imala vladarske dinastije: Nemanjić, Karadjordjević i Obrenović.

17 11

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo