Pametna četkica za zube koja detektuje zdravstvene probleme

Pametna četkica za zube koja detektuje zdravstvene probleme Izvor: Pixabay
Ilustracija

Španski naučnici rade na razvoju pametne četkice za zube koja će biti u stanju da detektuje rane znakove određenih zdravstvenih problema i da spreči preuranjenu smrt od srčanih bolesti, pišu britanski mediji.

Razvili su pametnu četkicu za zube koja prikuplja podatke iz sline i precizno detektuje promene u organizmu koje upućuju na potencijalno zatajenje srca.

"Uz informacije o broju otkucaja srca, krvnom pritisku i uz biološke uzorke iz sline biće moguće sprečiti razvoj opasnih bolesti te pacijentima pomoći da vode računa o svom zdravlju. Na ovom projektu sarađujem s jednom od vodećih tehnoloških kompanija. Zasad je tehnički i dizajnerski sprava dovršena, no držimo je u tajnosti dok sve pojedinosti ne budu savršene", rekao je za Times kardiolog Alvaro Marko del Kastiljo.

Španski lekar i njegove kolege veruju da će, ako njihov izum zaživi, korišćenje takve četkice postati rutinska metoda zahvaljujući kojoj će se svakodnevno moći dobiti važne informacije o zdravstvenom stanju pojedinca.  

U Velikoj Britaniji godišnje od srčanog udara strada oko 200.000 ljudi, a od njegovih posledica umre ih 70.000.  

Znakovi da je reč o mogućem srčanom udaru su osećaj mučnine, hladan znoj i ošamućenost. Kod muškaraca je najčešći znak upozorenja bol u predelu grudnog koša, dok žene češće imaju simptome kratkog daha, mučnine i bolne čeljusti.  

Za vreme srčanog udara krvni ugrušak blokira protok krvi kroz koronarne arterije ili krvne žile koje hrane krvlju srčani mišić, pri čemu se u slini povećava nivo natrijuma. Merenje njegovog nivoa uz pomoć pametne četkice za zube omogućilo bi lekarima da na vreme dijagnostifikuju problem i pokušaju da spreče posledice, tvrde naučnici.  

Istovremeno sprovode testiranja koja bi pametnoj četkici omogućila praćenje krvnog pritiska i nivoa kiseonika u krvi.

Isti tim naučnika je Del Kastilju pomogao u izradi "pametne majice" koja prati vitalne znakove kod pacijenata.

Komentara 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Danko

"pri čemu se u slini povećava nivo natrijuma". A jel će morati ovo čudo tehnologije da se nosi u zubima ceo dan?

4 8

Jeca

ma daj....bravo za ideju.

1 0

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo