Svetska banka: Rast od 5% BDP - za 15 godina standard EU

Svetska banka: Rast od 5% BDP - za 15 godina standard EU Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst
Arhiva

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva izjavio je da će ta finansijska institucija u 2018. insistirati na brzini reformi, pre svega u poreskoj politici, privatizaciji javnih preduzeća, privlačenju stranih ivesticija i bržem rastu privrede od najmanje pet odsto bruto društvenog proizvoda (BDP).

"Na taj način će Srbija uspeti da za 15 godina stigne Evropu, a njeni građani osete bolji život", rekao je Ndegva u intervjuu za Blic.  

On je na konstataciju da ta prognoza zvuči depresivno, rekao da je još lošija procena o 50 godina čekanja na evropski standard sa rastom od tri odsto godišnje, koliko bi trebalo da u tom slučaju Srbija stigne EU.  

"Ljudi ne mogu da zamisle tako dug period, ali mogu 15 do 20 godina. Mi mislimo da je moguće da Srbija ostvari rast pet do šest odsto. Ali to zahteva resetovanje ekonomije", rekao je Ndegva.  

Šef kancelarije Svetske banke rekao je da bi Srbija trebalo da proda mnogo državnih firmi kojih ima oko 600, jer je to previše za svaku zemlju, i da je potrebno inicirati razvoj privatnog sektora, a ono što je od nacionalnog interesa učiniti efikasnim i omogućiti da ostvari profit.

On je rekao da je za mnoga javna preduzeća važna podrška države sa socijalnog aspekta, i da je sada manje rizično izdvajati takve subvencije, a da vlada takođe planira da ih vremenom smanjuje i potpuno eliminiše.

Komentara 44

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

ПЕРА ЛОЖАЧ

Лепо замишљено. Значи-никад, јер ми 5% не можемо да постигнемо ни ако 3 године саберемо.

14 0

Vita Godominac-pokret 6. oktobar

Dragi Gile,novac od Nove privatizacije bi isao iskljucivo u investicije,izgradnja 120 Industrijskih zona sa potpunim ekoloskim kapacitetom-zastitom zivotne sredine.Da se slozimo sa vama da taj projekat zavrsimo za pet godine.Taj novac bi isao na stvaranje 5oo Poljoprivrednih zona-finalni proizvodi po modelu rejonizacije.Srbija je agrarna zemlja sa malim posedima,ukljucicemo 500000 Srpskih domacinstava u sistem KOPERATIVA-ZADRUGA TERRA MADRE SERBIJA, u EU su sitni sopstvenici zemlje ukljuceni u 300 hiljade zadruga sa 83.5 miliona zadrugara.......

3 0

clan elite

Lepa prognoza... pod uslovom da EU ne napreduje ni 1%!! Nadrealna izjava!!

10 1

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo