Tužilaštvo BiH traži ukidanje oslobađajuće presude Oriću

Tužilaštvo BiH traži ukidanje oslobađajuće presude Oriću Izvor: Reuters

Tužilaštvo BiH zatražilo je od Suda BiH ukidanje prvostepene oslobađajuće presude ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću i njegovom saborcu Sabahudinu Muhiću, optuženim za ubistvo tri srpska zarobljenika u srebreničkim selima, potvrdio je za RTRS predmetni tužilac Miroslav Janjić.

Janjić nije želeo da iznosi detalje žalbe, javila je Radio-televizija Republike Srpske.  

Predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac Radojka Filipović izrazila je očekivanja da Oriću bude ukinuta nepravosnažna sudska presuda i da mu se sudi "po slovu i po zakonu".  

RTRS navodi da će Apelaciono veće Suda BiH preispitati presudu ratnog i poratnog sudije Šabana Maksumića da Orić i Muhić nisu krivi uprkos svedočenju zaštićenog svedoka O1, Orićevog i Muhićevog saborca i očevica likvidacija predratnog sudije Slobodana Ilića, fotografa Mitra Savića i policajca Milutina Miloševića.  

Maksumić je prilikom usmenog izricanja presude izneo tvrdnju da zaštićeni svedok O1 prilikom davanja izjave u policijskoj stanici Bratunac, 3. septembra 2003. godine, uopšte nije naveo da je bio očevidac ubistva na Zalazju.

Taj iskaz ili uopšte ne postoji, ili nije predočen na glavnom pretresu. Predočena je samo službena zabeleška.  

Advokat Miodrag Stojanović kaže da se službene zabeleške, koje su uvršćene u spis kao materijalni dokaz, mogu tretirati kao zvaničan dokaz ako autor zabeleške potvrdi verodostojnost i da je to zakonito pribavljen dokaz, što se u konkretnom slučaju nije dogodilo.  

Prema Maksumićevoj presudi, iskaz očevica ubistava, zaštićenog svedoka, nije verodostojan, a uvažena su kao verodostojna svedočenja Orićevih i Muhićevih saboraca, koji su pred sudom menjali iskaze, tvrdili da im ratni komandant na mestima zločina nije ni bio.  

U Srebrenici i okolini u poslednjem ratu ubijeno je više od 3.000 Srba, polovina civili.

Komentara 17

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Poslednji komentari

Markom

Nasere što nisi ostao da braniš Srebrenicu?! Kukavica si ispao,velika. Ali opet bi izgubili,izdao vas je vaš Alija,a mi Srbi naseli kao budale,pa navalismo sa zločinima sve pod prećutnom saglasnosti sveta. Živela Republika Srpska.

0 2

Radikalni naprednjak iz sps

Zanimljivo je i da su nenaoruzani civili iz Srebrenice pod komandom Nasera Orica naterali 3500 srba u Podrinju da sami sebe pobiju . Mada kažu da je Oric i svoje neposlušne sunarodnike likvidirao, pretpostavljam rukama pošto je Srebrenica bila demilitarizovana zona .

8 2

alek

Zanimljivo je to sto smo u starijoj istoriji slusali o bitci na marici, kosovskoj bitci, kolubati itd... Dok danas u BiH su se vodile bitke izmedju nenaoruzanih civila i vojnika, bez obzira o kojoj strani je rec, gde je tip kap praljko ili mladic heroj.

10 2

* Sva polja su obavezna

Izdvajamo